Wachten op derogatie

Kritische houding EU richting mest zorgelijk

10 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Nederland kreeg in december geen derogatie door tijdgebrek. Nu is het wachten op de uitkomst van februari. Hoewel Kees Romijn, voorzitter bij LTO van de vakgroep melkveehouderij, aangeeft dat alle ingrediënten voor derogatie er liggen noemt hij het zorgelijk dat Europa zo kritisch is over het Nederlandse mestbeleid.

"Het was net te kort dag", zegt Romijn over het niet behalen van derogatie voor de mestnormen van melkveehouders. Vrij ongemerkt passeerde 19 december, het moment dat het Europese nitraat comité bij elkaar kwam en er geen stemming plaatsvond over wel of geen derogatie voor Nederland. Oorzaak daarvan blijkt de factor tijd.

Daags voordat het comité in december bij elkaar kwam werd in Nederland het nieuwe mestbeleid goedgekeurd. Ook bleek dat er geen dierrechten voor melkveehouders komen, maar dat middels de mest er wel eisen gesteld worden aan de groei van veebedrijven. Romijn geeft aan dat een van de vraagstukken vanuit Europa was hoe Nederland de groei van veehouderijen gaat sturen. Die vraag is nu beantwoord. 

Romijn legt uit dat wanneer er geen derogatie nodig is het actieprogramma alleen naar Brussel gestuurd hoeft te worden en deze voor kennisname wordt aangenomen. "Voor derogatie moet er eerst een akkoord gegeven worden, voordat het plan naar het nitraat comité gaat. Die zegt vervolgens alleen ja of nee."

De vakgroep voorzitter laat weten dat alle ingrediënten voor derogatie er liggen.  Hij geeft aan dat melkveehouders positief scoren en dat er middels het zuivelplan zelfs extra stappen genomen worden bovenop wat er al via het vijfde actieprogramma nitraat op de veehouders afkomt. 

Wat niet wegneemt dat het allemaal kort dag wordt. Nederland sleept namelijk pas op zijn vroegst in februari derogatie in de wacht. "Het is zorgelijk dat Europa zo kritisch kijkt naar het Nederlandse mestbeleid. Het moet de sector aan het denken zetten." Wat niet wegneemt dat Romijn er vertrouwen in heeft dat er in februari derogatie komt. "Komt die er niet dan hebben melkveehouders opeens een derde mestplaatsingsruimte minder."   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

derogatiemest
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
schoenmakers1 11 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/item/10842230/Kritische-houding-EU-richting-mest-zorgelijk]Kritische houding EU richting mest zorgelijk[/url]
weg groeiruimte
erik 11 Januari 2014
eindelijk gerechtigheid
We 11 Januari 2014
Februari geen derogatie? Tijd voor de ploeg in de grond zetten en alle grasland omzetten in bouwland. Afgelopen met die flauwekul en weer meer kijken wat er onder de streep te halen valt.
nn 12 Januari 2014
Het kadotje van de snijmaïs was al misplaatst, nu ook nog concurrentie vervalsing door plaatsingsruimte van de akkerbouw af te pakken. Laten we allen met een norm vedergaan.
Bas 12 Januari 2014
veehouders zorg eerst dat je voldoende grond hebt voor je ook maar over uitbreiden denkt. Geen grond geen dieren.Waarom weer zo n administratieve regelonzin,waar de hele nederlandse landbouw aan mee moet doen ,het is gewoon te gek voor woorden.
H.P. de Hoef 12 Januari 2014
Jaaa, we gaan met z'n allen op de grondmarkt. Stel je wil 50 koeien meer, ik noem maar wat; 50 x 4000 bouwen is 200000. O, er moet ook nog grond bij: 50 / 2,5 gve is effe 20 ha bijkopen maal 70000 = 1.400.000 Euro om 50 koeien meer te kunnen houden. Vooral doen, mijne heren. Een maand minder als 35 cent beuren per liter en de bank komt een bord in je tuin zetten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden