Analyse DCA Mestmarkt

Ophaalbijdrages mest blijven vijwel stabiel

18 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het gros van de voorjaarswerkzaamheden zit er bij akkerbouwers weer op, terwijl melkveehouders langzaam beginnen met het treffen van de voorbereidingen voor de maïsteelt. Daarmee kan de tussenstand op de mestmarkt opgemaakt worden, zo blijkt uit een analyse van DCA Mestmarkt.

Deze week worden op veel plaatsen de mestactiviteiten bij akkerbouwers afgerond. Voorzichtig kan de balans worden opgemaakt over het verloop van de voorjaarsaanwending van mest.

Het korte seizoen heeft ervoor gezorgd dat niet bij alle intermediairs de silo’s weer leeg zijn. Dat maakt intermediairs terughoudend om nu mest van veehouders aan te nemen. De vlot verlopen veldwerkzaamheden resulteerden in topdrukte bij de laboratoria die tijdig alle mestmonsters moesten onderzoeken. Daardoor duurde het langer voor de uitslagen binnen waren. De kans op onder- en overschrijding van de bemestingsnormen is daardoor groot.

Voor menig veehouder, vooral varkenshouders, pakken de vlot verlopen voorjaarswerkzaamheden negatief uit. Volle mestputten duiden erop dat te lang gewacht is met het aanbod geven. Intermediairs geven aan ook deze week van alle kanten te worden benaderd door veehouders of zij nog mest kunnen gebruiken. Maar in bijna alle gevallen is het antwoord nee.

Ondanks de huidige situatie blijven ophaalbijdrages voor varkensmest staan op het niveau waar ze in week 12 of 13 terechtkwamen. Gemiddeld liggen de prijzen in het zuiden op een niveau gelijk aan die van het voorgaande jaar. Alleen in het midden van het land bevinden ophaalbijdrages zich op een hoger niveau.

Bij rundveedrijfmest wordt er 50 cent opgeteld bij de bovenkant die uitkomt op 13 euro. De onderkant blijft staan op 10 euro. Gemiddeld liggen prijzen iets hoger in vergelijking met een jaar terug, Uitzonderingen zijn Markelo en Deurne.

Bij vaste kippenmest is er blijkbaar ook sprake van meer aanbod en stijgt de prijs aan de bovenkant met 50 cent tot 14 euro per ton, exclusief btw. Aan de onderkant komt er ook 50 cent bij en loopt de prijs op tot 10 euro. Ophaalbijdrages voor kippenmest liggen daarmee duidelijk hoger dan een jaar terug.

vleesvarkensdrijfmest.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden