Analyse DCA Mestmarkt

Mestaanbod plust en de zorgen ook

1 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De laatste week van juni brengt een groot aanbod rundvee- en varkensdrijfmest, zo blijkt uit een analyse van DCA Mestmarkt. Een punt van zorg, want waar moet die mest naar toe. Met name bij akkerbouwers blijkt namelijk nog maar weinig ruimte beschikbaar te zijn.

Het aanbod vleesvarkensdrijfmest en rundveedrijfmest neemt toe, terwijl akkerbouwers noodgedwongen afhaken door een tekort aan plaatsingsruimte. Dit tekort is ontstaan doordat afgelopen winter het verhaal de ronde deed dat er in het voorjaar van 2014 wel eens te weinig mest zou zijn. Op een mogelijk tekort hebben veel akkerbouwers niet gewacht en zijn massaal kunstmest gaan gebruiken. Daardoor slonk de ruimte voor het aanwenden van drijfmest.

Als gevolg daarvan is er een complete mismatch ontstaan die volgens een aantal insiders zijn weerga niet kent. Daarnaast heeft het weer van de laatste week in delen van Duitsland een streep door het uitrijden van mest gezet.

Per saldo is het voor de tijd van het jaar te rustig. Opvallend is de toename van het aanbod van rundveedrijfmest dat zich eerder dan afgelopen jaar aandient. Melkveehouders komen er schijnbaar nu pas achter dat er mest moet worden afgevoerd, omdat de limieten voor dit seizoen zijn bereikt.

Ook bij varkenshouders is er sprake van voldoende aanbod van mest, maar de gemiddelde varkenshouder is daar nog niet van onder de indruk. Het nu al vol rijden van opslagen is voor menig intermediair geen optie, behoudens de spoedvrachten.

De scheve situatie uit zich met name bij de ophaalbijdrages voor rundveedrijfmest. Die nemen over de hele linie met 50 cent toe, waardoor de bovenkant stijgt naar 13 euro en de onderkant uitkomt op 11,50 euro per ton. Bij varkensdrijfmest neemt alleen de onderkant met 50 cent toe tot 15,50 euro per ton.

vleesvarkensdrijfmest.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

mest
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden