Gebruiker
rechts georienteerd

En zo is het , amen !

Gebruiker

Het lijkt me niet meer dan normaal om de gebieden met beregeningverboden te compenseren in hun opbrengsten. Velen hebben geen bredeweersverzekering afgesloten, maar geïnvesteerd in beregening, drainage en organische stof aanvoer. Om de gewassen weerbaarder te maken bij extremen. Wanneer er dan besloten wordt om de flora en fauna m te sparen lijkt het me logisch de rekening te delen. En niet bij de boer op jet bordje te schuiven.

Gebruiker

Veehouderij kan weer de stront kwijt

Gebruiker

Brede weersverzekering lost hier niets op.Het neerslag tekort is bijna overal wel gehaald.Maar je hebt de eerste 30 procent eigen risico.Daarna kan onder bepaalde omstandigheden worden uitgekeerd.Dus 60 ton aardappels gemiddeld de laatste jaren,gaat 18 ton af.is 42 ton.Werkelijke opbrengst wordt 35 ton krijg je misschien 7 ton uitbetaald.

Gebruiker
Cees Vermeulen

Met dergelijke opmerkingen weet je een ieder geval wie je vooral NIET moet bellen als er brand is....

Gebruiker

Als je 35 ton oogst heb je nagenoeg geen schade en kun je een mooi prijs maken. In het zuidwesten kunnen velen niet beregenen en kom je niet verder als 20 ton kromme en kriel. Hier kun je niets van af rekenen

Gebruiker

als we allemaal een brede weersverzekering hadden afgesloten hadden we ook geen geld genoeg gekregen want de premie is lager dan de kosten die we hebben, dan had de verzekering niet uitbetaald.

Gebruiker
betweter schreef:

als we allemaal een brede weersverzekering hadden afgesloten hadden we ook geen geld genoeg gekregen want de premie is lager dan de kosten die we hebben, dan had de verzekering niet uitbetaald.

Dan lijkt het mij evident dat de overheid alsnog bijspringt in de schade. Je verzekert jezelf natuurlijk niet voor niets.....

Gebruiker

Als er ooit een brede verzekering komt stop ik direct met boeren.

Gebruiker

Je strooit zeker ook nog kunstmest en ploegt? Hiermee worden jouw inspanningen om organische stof en humus opbouw te realiseren teniet gedaan......

Gebruiker

Goed verhaal!
We klagen niet over het weer, want dat is prachtig.
Maar de betweters die ,vanachter een buro, uitspraken doen over "hoe het zou moeten", dat zijn de donkere wolken.

Gebruiker

Heb ook half uur naar dat bnr programma geluisterd. Nou zat er ook een linkse veganist. Die bleef hameren op verhaaltjes van 15000 liter water per kilo vlees enz. Ook aantal luisteraars aan het woord. Wat staan we er als landbouw toch slecht op. Bij sommige opmerkingen voel je jezelf heel klein worden. Veel mensen hebben blijkbaar echt het idee dat we bewust dieren mishandelen en het milieu verontreiniging.  Vond het pijnlijk

Gebruiker

Ik kijk uit naar de dag dat een particulier komt smeken om een paar liter melk,
omdat er in de winkel geen voedsel meer te koop is.

Gebruiker

Zouden mensen met het hoogste PIB, besteedbaar inkomen, ter wereld voor lege schappen komen te staan? Als dat al gebeurt is het om politieke redenen, de mensen even hun plekje in het kolenhok wijzen. Triest.

Gebruiker

mensen wat een gezeur met de natuur valt niet te spelen,
zelf wonen en boeren we in zuid europa heel vaak heet en droog zeur niet zo nederlanders in nederland

Gebruiker

Dag Wim,

Toch ff zeuren, elk land heeft een klimaat met bijbehorend verdien model.
Dit jaar loopt het voor velen aardig uit de hand door extreme de droogte.

Overigens wat teel je in zuid Europa?

Gebruiker
schoenmakers1

wim, je hebt gelijk, we moeten niet zeuren, zolang de overheid het beregenen niet verbied, is alles marktwerking

Gebruiker
V. van Zal

Dit begrijp ik niet:
"De millimeters die vallen, natuurlijk of via beregening, zijn zo weer verdampt door de hoge temperaturen". Waarom dan 24/7 sproeien als van die 24 uur het water dat overdag gesproeid word zo weer verdampt. Dat is in mijn ogen dus zinloos. 's Avonds tussen 19.00 uur en 's morgens 07.00 uur sproeien geeft hetzelfde resultaat en kost dus minder. Ik besproei een deel van mijn weiland ( voor mijn schapen) en mijn gazon en (moes)tuin op deze wijze na eerder ook 24/7 gesproeid te hebben. Nu ik alleen 's avonds sproei gaat het veel beter met de gewassen en ziet alles er frisser uit.

Gebruiker

dat is niet waar.
als je het al 2 maanden hebt bijgehouden helpt het zeker 24 per dag.
en anders kom je niet rond

Gebruiker

Wat betreft brede weersverzekering. Ik verzeker de aardappelen al jaren. twee derde van de premie betaald de overheid hoe mooi is dat. En als er echt schade is wordt deze naar waarheid uitgekeerd. Veel praten altijd maar over tonnen maar je verzekerd je hectare aardappelen voor een vast bedrag. De één doet het wel en de andere niet, eigen keuze!!!

Gebruiker

Ik ben wel benieuwd hoe de verzekeraars omgaan met doorwas dit is ook een gevolg van de droogte en de hitte en het heet niet voor niets Breede weers verzekering toch?

Gebruiker
Akkerbouwbrabant

@Aaa, staat toch in de voorwaarden die je thuis hebt liggen. mijn ervaring is dat de taxateurs, die zelf ook teler zijn reeel met de situatie omgaan. heb je kunnen beregenen, en dat gedaan naar vermogen. gewoon beoordelen en uitkeren die hap. je bent verplicht je maximaal in te spannen.  is het anders wat beregenen betreft dan wordt het verschil alleen maar groter dus de schadeuitkering ook.