Column Alfred Jansen

Zorg om de kwaliteit van de Tweede Kamer

27 Maart 2016 - Alfred Jansen - 23 reacties

De Tweede Kamer lag al onder vuur vanwege bijvoorbeeld het taalgebruik en de omgangsvormen. Recent tenderen de beslissingen van de Tweede Kamer soms naar een bedenkelijk niveau. Belangrijke beslissingen worden niet genomen, terwijl over onbeduidende zaken wel snel wordt besloten.

Niet zelden zonder de feiten goed in ogenschouw te nemen of zonder overleg met betrokkenen. Het gevolg hiervan is dat de kiezers, terecht, de Tweede Kamer steeds minder serieus nemen.

De landbouwsector heeft na de afschaffing van het melkquotum hier de wrange vruchten van kunnen plukken. De einddatum van het melkquotum was al jaren bekend. Toch werd er geen onderzoek ingesteld, noch een motie aangenomen om de melkveestapel in de hand te houden. Om nog maar te zwijgen over wetgeving. Niets om een overgang in goede banen te leiden, terwijl ook toen de mogelijke effecten op het milieu bekend konden zijn. Hier heeft de politiek het laten liggen. Met als gevolg een sterke groei in de melkveehouderij en een sector die het imago krijgt van te veel mest.

Het gaat in de Tweede Kamer niet om de kalveren maar om de zetels

Met de Melkveewet en de fosfaatrechten wordt nu geprobeerd de groei in zogenaamde goede banen te leiden. De Europese Commissie bracht met één duidelijke wet (melkquotum) 30 jaar lang een redelijke melkprijs voor de melkveehouder en ieder jaar iets minder mest. Dat zijn de feiten. En wat doet de Tweede Kamer? Die komt niet met een motie om de wetgeving eenvoudiger en effectiever te maken? 

Nee, zij beslissen om een onderzoek in te stellen hoe kalveren langer bij de koe kunnen blijven. Het is niet te geloven, de melkveehouderij zit in een crises en alles wat de Tweede Kamer doet is een onderzoek instellen waarvan iedereen in de praktijk al weet dat het niet werkt. Bovendien is het maar de vraag of Den Haag de bevoegdheid heeft om te bepalen hoe lang een kalf bij de koe moet blijven.

Ik vraag mij dan af: waarom gaat de Tweede Kamer niet in op de echte problematiek in de sector? Dat is natuurlijk een domme vraag. Want iedere populistische politicus weet dat het niet gaat om de echte problematiek. Nee, het gaat erom dat je met populistische taal in het nieuws komt en op die manier makkelijk kan scoren. Het gaat niet om de kalveren maar om de zetels, het gaat niet om de feiten maar om de aandacht.

De Tweede Kamer moet eens onderzoeken hoe de kwaliteit van haar beslissingen kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld door meer aandacht te hebben voor feiten en meer waardering voor de mensen die nog echt met hart en ziel hun dieren verzorgen.

 

Foto: EggHeadPhoto / Shutterstock.com

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
23 reacties
schoenmakers1 27 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10868931/Zorg-om-de-kwaliteit-van-de-Tweede-Kamer]Zorg om de kwaliteit van de Tweede Kamer[/url]
heel goed artikel, maar zolang er meer gekke mensen als gekke koeien zijn zal het in nederland niet goed komen
Trend 28 Maart 2016
Dit s nu een goede reden om weer een minister van landbouw te willen hebben. De politiek is ziek ,boeren zouden weer lid moeten worden van een partij en meer politiek actief. Alleen op die manier kunnen we de sector redden.
Wim Blijdorp 28 Maart 2016
Wat is de waarheid toch verbluffend eenvoudig.
Buitenstaander 28 Maart 2016
Bij de Tweede Kamerleden is het partijbelang belangrijker dan het boerenbelang.
Hierbij zij opgemerkt dat de Kamerleden vaak niet worden gehinderd door enige kennis van de materie. Marianne Thieme maak daar, als de rattenvanger van Hamelen, dankbaar gebruik van.
Bastiaan Snoek 28 Maart 2016
Hoe kan dat anders ?
Schijnbaar niet met de verkiezingen. Door de maatschappij hierbij te betrekken
kan de discussie misschien op gang komen. Ten eerste de Kamer terug brengen naar 100 zetels. Ten tweede regels maken voor het functionneren van de Kamer. Een paar ideeen.

Bastiaan Snoek
schoenmakers1 28 Maart 2016
persoonlijk aanspraken maken voor hun fouten?
Is meteen het begrotingstekort weg
Fransman 28 Maart 2016
Het lijkt Frankrijk wel. Welkom bij de club.
Ko 28 Maart 2016
Helemaal mee eens, zie bijvoorbeeld ook de discussie over gewasbeschermingsmiddelen. Veel verder dan het napraten van halve waarheden uit tv programma's komt het niet.
Harry Huijts 28 Maart 2016
Trek deze bezorgdheid maar door naar de regering, waar blijft de waarheidsvinding. Je krijgt wat je verdiend . Wat hebben we nog te verwachten??Helemaal eens met bovenstaand stuk. Hoe wil je een zieke overheid en een verwende bevolking goed voorlichten???
Groko 28 Maart 2016
Jammerlijke is dat het nu over veehouderij gaat maar net zo goed over onderwijs, infrastructuur of gezondheidszorg kan gaan. Er is gewoon belachelijk weinig inhoudelijke kennis in den haag
jos verstraten 28 Maart 2016
Ik deel de zorgen over de kwaliteit van de 2e kamerleden.
Maar het is te makkelijk van dhr Jansen om ze de schuld te geven van de situatie van de melkveehouderij. Ook dát vindt ik tamelijk populistisch en makkelijk scorend weergegeven.
Ard Eshuis 28 Maart 2016
@Jos Verstraten, zie ook andere reacties boven: Het is gewoon zo, zoals dhr Jansen stelt, de overheid bemoeit zich met dingen waar ze helemaal niet mee te bemoeien heeft, omdat ze er geen verstand van heeft. En zaken die ze moet regelen laat ze na! Écht niet alleen in de landbouw, maar zachtjes aan overal worden de belangrijke dingen niet, of slecht geregeld en is men druk met bijzaken, vooral onder indruk van onderbuikgevoelens...
Abonnee
erik 28 Maart 2016
ik zie hierboven allemaal mensen die zich maar eens verkiesbaar moeten stellen de volgende verkiezing.
Zijn alle problemen meteen opgelost.
Yoke 28 Maart 2016
Triest, de landbouw is een vd exportmotoren van Ned. maar wordt door zijn eigen parlement vakkundig op zeep geholpen.
Annie 29 Maart 2016
Albert Jan Maat stapt op bij LTO. Laat die volgend jaar minister worden na de verkiezingen. Een man die heel goed weet hoe de 'hazen' lopen in Brussel en Den Haag.
Abonnee
Gijsbert 31 Maart 2016
Kun je nagaan wat een kwaliteit daar in de tweede kamer zit.
Men ziet het verschil tussen zin en onzin niet meer.
Vergeet ook Marianne niet die willens en wetens leugens en bedrog
ongestraft naar buiten gooit.( zie collum van Claudia de Wit)
bookeskook 31 Maart 2016
Yoke schreef:
Triest, de landbouw is een vd exportmotoren van Ned. maar wordt door zijn eigen parlement vakkundig op zeep geholpen.

Precies Yoke, sector die 80 Miljard aan exportwaarde genereert zowat 5000€ per inwoner van dit landje. Welke sector doet dit na zelfs in crisistijd. Zelfs politici geloven blijkbaar dat het geld in de muur groeit anders zouden ze kip met de gouden eieren zo mishandelen!
jonas 2 April 2016
........... en de boer, hij ploetert voort ......
Bij de voorstellen na opheffing van de melkquotering een regeling te treffen werd er door bijna iedereen lacherig over gedaan. De zuivelindustrie kan de melk prima gebruiken, de veevoederindustrie wil graag meer voer leveren. Hoe efficiënter, hoe beter. Hoe groter, hoe mooier!
In Nederland hadden we in 1985 2.362.000 koeien, in 2014 nog 1.572.000
Met recht hebben de koeien en de gebruikte fokkerij methodes het goed gedaan. Waar komt het fosfaat probleem nu echt vandaan? Naar aanleiding van bovenstaand verhaal, POLITIEK Den Haag, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Leg de problemen niet in de gebieden waar ze niet zijn!
Kees van Tiggelen 2 April 2016
Hoe is het mogelijk dat iemand zich na 3 maanden in landbouw te verdiepen denk dat hij de boeren met gedegen opleiding en jaren ervaring de les kan gaan lezen met regelgeving en bemestingsleer terwijl hij nooit een gewas geteeld heeft
henk 2 April 2016
een kalfje in de wei en weer 3 stemmen in den haag erbij
bassie 2 April 2016
de helft van de partijen eruit, met name de eenman partijen en de kies drempel fors verhogen.
ons land gaat zo ten onder aan zijn eigen (niet)kunnen.
henw 2 April 2016
De daders van deze truc zijn de bestuurders van LTO. Ik heb er bij de eerste berichten gesprekken over gehad met deze mensen. Het was een stuk beter en iedereen kon uitbreiden wat zoveel expansie zou geven. De heren wilden zelf ook royaal uitbreiden er was veel vraag naar zuivel. Er wat met de veel grotere vraag naar voer zou gebeuren wist men niet en waar moet de mest blijven werd er gevraagd. Nee geen enkel probleem. Een gezinsbedrijf met minder dan honderd koeien kon je toen nog ruim van leven. Nu zal het met drie of vier honderd amper meer lukken. Het is voor iedereen beter vertelde LTO toen, behalve blijkt nu voor de boer en zijn gezin.Groot,Groter, Grootst, te Groot.
bloem 6 April 2016
de spijker op z'n kop. En heb je al eens in België en Duitsland gekeken hoe de boeren hun mest afzet regelen ? Waar ligt Brussel ook al weer??????
Je ziet daar ook nooit een mesthoop in t land liggen!!!!!
Moet je is in Nederland doen je heb meteen een boete aan je broek .
wien bemelmans 26 November 2016
als ze in Den Haag betaald werden naar kennis en inzet verdienden ze bitter weinig,op dit moment zijn ze alles aan het afbreken kijk naar de zorg kijk naar de bejaarden kijk naar de landbouw. het is erg triest gesteld met de overheid.ik lees wel iedere dag in de krant dat ze er weer een paar gepakt hebben die de zaak geflest hebben.ze denken dat het geld aan de bomen groeid het komt vanzelf raakt nooit op denken ze ,en werk is voor de domme het is in dit land vergekomen verschrikkelijk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden