Shutterstock

Opinie Alfred Jansen

De pachter investeert, maar wie profiteert?

4 Juni 2019 - Alfred Jansen - 4 reacties

De pachters en verpachters hebben een gezamenlijk belang bij een pachtstelsel dat gunstig is voor de boer, de bodem en de biodiversiteit. Dat betekent ook dat wanneer de belangen verschillen, daar op een faire en feitelijke manier naar moet worden gekeken. Daarom ben ik verbaasd over het recente tussenvonnis van de pachtkamer van het gerechtshof over de fosfaatrechten.

De pachtkamer van het gerechtshof stelt namelijk dat duidelijk rekening moet worden gehouden met de investeringen van de verpachter. Echter, ik betwijfel om 3 redenen of er in dit tussenvonnis sprake is van een faire en feitelijke afweging.

Onderlinge investeringen
Om te beginnen, moet dan gekeken worden naar de onderlinge verdeling van de investeringen tussen de pachter en verpachter. Al bij het aangaan van de pachtovereenkomst spreken de pachter en verpachter af dat de pachter de hoeve of het land als een goed boer moet gebruiken. En dat goede gebruik houdt al snel in dat er geïnvesteerd wordt in de grond en de gebouwen. Het gaat dan om onderhoud, maar ook over vernieuwing of verbetering.

Volgens de factorkostenmethode, ook wel 'Methode Tolner' genoemd, is de verhouding tussen de inspanningen en investeringen van de pachter en verpachter gemiddeld genomen als volgt: pachter neemt 75% tot 80% op zich, de verpachter 20% tot 25%. Ik vind het dan ook zeer merkwaardig dat bij de eventuele toekenning van fosfaatrechten aan de verpachter de verdeelsleutel van 50/50 wordt gehanteerd.

De investeringen van de verpachter worden immers ook beloond middels de jaarlijkse pacht. In de gevallen dat de pachter zelf in het melkquotum heeft geïnvesteerd, moeten de fosfaatrechten in elk geval aan de pachter worden toegekend. Dat is in mijn ogen niet meer dan rechtvaardig.

Rendementseis
Ook is er iets vreemds aan de hand met de rendementseis, in relatie tot de waardestijging en waardedaling van grond aan de hand. Verpachters hebben vorige eeuw de rendementseis van 2% in het leven geroepen. Die 2% is destijds herleid uit het rendement op Nederlandse staatsobligaties minus het rendement uit de waardestijging van de landbouwgrond. Ter illustratie: rond 2000 was het rendement op staatsobligaties 5,3% en de langetermijnwaardestijging van landbouwgrond 3,1%. De pacht moet dan redelijkerwijs 2,2% van de vrije verkeerswaarde zijn.

Anno 2019 zit de wereld anders in elkaar. Het rendement op Nederlandse staatsobligaties is circa 0%. Als we de waardestijging op de lange termijn daarop in mindering brengen, dan moet de pacht redelijkerwijs -3,1% van de vrije verkeerswaarde zijn. En dat is dan nog zonder de 'incidentele opbrengsten' uit de rechten die aan de verpachter zijn toegewezen. Dat is toch iets om rekening mee te houden, vooral omdat diverse verpachters roepen dat hun bezittingen in waarde dalen als zij geen fosfaatrechten toegewezen krijgen.

Onafhankelijk opstalrecht
Ook op het gebied van het melioratierecht zit de wereld vandaag de dag anders in elkaar. Sinds 2013 is de juridische basis om het melioratierecht (pachtersinvestering) aan te merken als eigen vermogen weggevallen. In de praktijk hebben de banken, op basis van de nieuwe wetgeving, een onafhankelijk opstalrecht nodig om de financiering van een stal rond te zetten. Het is bijzonder dat een pachtersinvestering in 20 jaar tijd wordt afgeschreven, terwijl een verpachter pacht beurt voor een gebouw zolang als de pachter het gebruikt. Een opstalrecht kan dit oplossen.

LTO Nederland blijft pleiten voor het behoud van de langetermijnvisie in het pachtstelsel. Dat houdt tevens in dat de belangen van beide partijen fair en feitelijk bekeken moeten worden. Daarom is ons standpunt dat de fosfaatrechten aan de pachter toebehoren. 

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
4 reacties
Abonnee
zeeuw 4 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10882715/de-pachter-investeert-maar-wie-profiteert]De pachter investeert, maar wie profiteert?[/url]
goed verhaal
bram 5 Juni 2019
Inderdaad, een heel goed verhaal!
Dirk 5 Juni 2019
De waardestijging van het productierecht ,wil de verpachter gedeeld zien ,terwijl de VERpachter de waardestijging van de productiemiddelen ,niet wil delen ,das merkwaardig, en ten tweede , heeft de minister bepaald dat fosfaatrechten aan de eigenaar van de koeien behoren, dit om de handel ,en daardoor prijsopdrijving , zo veel mogelijk te beperken , voor de verpachter is door de invoering van de fosfaatrechten NIETS veranderd de grond blijft z,n waarde houden ,dit in tegenstelling met de pachter, die heeft er een kostenpost bij ,plus een kraai op het hek.
schoenmakers1 5 Juni 2019
een pachter die investeert koopt zelf grond, de pachters die ik ken kunnen enkel met andere hun investeringen mooi weer spelen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden