Blog: Jan de Groot

Je moet proberen de stoppershoos voor te zijn

6 Maart 2017 - DLV Advies

Stoppersregelingen voor koeien en varkens, geen opvolgers en een slechte marktsituatie. De komende jaren zullen duizenden agrariërs het bijltje er bij neer gaan leggen. Alleen al in Noord-Brabant worden voor 2020 ruim 1250 stoppende varkenshouders verwacht. Daarmee stevenen we op een groot probleem af. Want al die bedrijven hebben veel bedrijfsgebouwen en daar moet een bestemming voor komen.

De meest voor de hand liggende optie is om in de gebouwen opnieuw een agrarisch bedrijf te starten of de stallen te verhuren. De vraag naar biologische producten neemt toe, omschakelen naar een biologische bedrijf is voor een aantal veehouders een mogelijkheid.

Start op tijd met een nichemarkt, zoals insectenteelt

Ook kan een nichemarkt zoals insectenteelt soms een uitkomst bieden, maar een nichemarkt is niet voor niets een nichemarkt. Er is maar plek voor een beperkt aantal ondernemers. Wie wacht tot het einde van de stoppersmaatregel varkenshouderij in 2020 en dan nog in insecten wil investeren, zal zeker te laat zijn.

Darbij is ook voor de opties buiten de agrarische sector is beperkt plek. Wat we op het moment vrij veel zien is dat varkenshouders een stal omzetten naar een bedrijfsverzamelgebouw. Ook zien we varkensbedrijven omgebouwd worden tot caravanstalling. Bedrijven als Stalling31 zien de animo van agrariërs om stallingshouder flink stijgen. Maar er gaan geen 1250 caravanstallingen komen in Brabant en ook geen 1000 bedrijfsverzamelgebouwen.

Daarom verbaast het mij dat boeren de keuze om te stoppen en hun gebouwen op een andere manier te gebruiken zo lang voor zich uitschuiven. Velen zijn zich wel aan het oriënteren maar schuiven de echte keuzes nog voor zich uit onder het mom van ‘het is nog geen 2020’.

Als iedereen wacht, zullen er te veel lege panden bijkomen

Als alle varkenshouders die meedoen aan de stoppersregeling wachten tot 01-01-2020 met het daadwerkelijk stoppen, komt er op dat moment een grote hoeveelheid lege gebouwen bij. Als er dan geen ruimte meer is voor bedrijfsverzamelgebouwen, hondenpensions, caravanstalling etc. dan ben je als ondernemer aangewezen op sloopregelingen en ruimte-voor-ruimte. Opties waarbij het de vraag is hoeveel rendement het oplevert.

Daarom is mijn advies aan ondernemers, die al hebben besloten in de komende jaren te stoppen, om tijdig keuzes te maken en om de grote stoppershoos voor te zijn. Schuif het niet op de lange baan, maar neem het initiatief en zorg dat je zelf aan het roer van je toekomst blijft staan. 

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden