Blog: Joan van de Heuvel

Hoe financier ik mijn duurzame energie?

18 Februari 2018 - DLV Advies - 11 reacties

Duurzame energie is hot! Veel mensen zijn op een eigen wijze met duurzaamheid bezig. Ook bij de overheid staat dit onderwerp hoog op de agenda. Om de energiedoelstellingen te behalen wordt de energietransitie fors gestimuleerd vanuit de SDE-, EIA- en Postcoderoosregeling.

Veel bedrijven haken slim in op de financiële mogelijkheden die deze regelingen bieden. Er zijn zelfs bedrijven opgestart waarvan het businessmodel volledig op de SDE-regeling geënt is. De regeling is de belangrijkste pijler onder 90% van alle duurzame energie-initiatieven.

Naast de SDE-gelden staat ook de rente historisch laag, waardoor er relatief goedkoop geld verkregen kan worden. Vermogende partijen zijn geïnteresseerd te investeren in zonnepanelen. Dit zijn de belangrijkste factoren, waardoor de productie van duurzame energie financieel interessant is. Ieder bedrijf met onroerend goed in de vorm van daken of open percelen is in potentie een projectlocatie voor de productie van duurzame (zonne-) energie. Dit soort bedrijven zouden allemaal na moeten/kunnen denken of dat zij de locatie hiervoor willen benutten.

Legio bedrijven die dit uit handen willen nemen

Geen ruimte om hier zelf in te investeren? Geen paniek. Er zijn namelijk legio bedrijven die dit uit handen willen nemen. Daarnaast zijn agrarische locaties relatief interessant voor de productie van duurzame energie. Agrarische ondernemers worden steeds vaker benaderd door bedrijven die zonnepanelen willen verkopen of beschikbare oppervlaktes van daken of gronden willen huren.

De vraag of zonnepanelen voor een bedrijfsspecifieke situatie zijn weggelegd en welke keuze het beste gemaakt kan worden, is niet heel makkelijk te beantwoorden. Een belangrijke vraag die beantwoord moet worden, is of ik zelf wil investeren en/of mijn locatie beschikbaar wil stellen. Wat hierin mee zal spelen is het mogelijk financieel rendement. Dit is weer afhankelijk van de financieringsvorm.

De mogelijke financieringsvormen op een rij:
Zelf investeren 
Hiermee houd je het complete traject in eigen beheer. Het gaat ten koste van investeringsruimte bij de bank en zorgt voor meer risico voor onderhoud et cetera, maar het hoogste rendement valt hiermee te behalen. Je bent eigen baas. Biedt jouw bank groen financieren aan? Dan krijg je ook nog eens tot 0,5% rentekorting.

Operational lease
Hierbij stel je oppervlakte in de vorm van een dak of grond beschikbaar aan een ander bedrijf. Dit bedrijf legt een compleet systeem aan en is voor langere periode verantwoordelijk voor onderhoud en draaien van het systeem. Hier staat vaak een vooraf afgesproken vergoeding tegenover.

Deze vergoeding is vaak een afgeleide van het projectrendement, welke onder andere bepaald wordt door de omvang, de kosten van (verzwaring van) de aansluiting, welk gedeelte stroom zelf verbruikt kan worden (verrekening) en uiteraard de hoogte van de SDE-beschikking. De investering is voor de huurder.

In veel gevallen wordt het project voor 80% door een bank gefinancierd en 20% via externe financiers of crowdfunding. Met deze constructie word je geen eigenaar van het systeem, dus is het niet fiscaal afschrijfbaar.

Financial lease
Hierbij lease je het systeem van een leverancier of financier. Je wordt hierbij direct eigenaar van het systeem. Het gaat niet ten koste van de investeringsruimte bij de huisbank en is fiscaal afschrijfbaar. Je draagt in de meeste gevallen wel het risico voor onderhoud. In vergelijking tot een hypothecaire lening is het een duurdere financieringsvorm. Je betaalt relatief meer rente. Dit komt doordat er voor de financier geen onderpand onder zit.

Particulieren krijgen de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen

Postcoderoosregeling
Naast investeren in crowdfunding-projecten biedt de Postcoderoosregeling particulieren de mogelijkheid te investeren in zonnepanelen. Via een collectief in de vorm van een energiecoöperatie wordt er geïnvesteerd in een grootschalig zonnepanelensysteem of windmolenproject. Naar rato van financiële inbreng wordt vrijstelling gegeven over de energiebelasting van de eigen stroomafrekening van de particulier.

Dit betekent dat zonnepanelen niet langer op het eigen huis of bedrijfspand hoeven te liggen, maar ook elders geïnstalleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld op een groot agrarische dak net buiten het dorp, op het dak van het lokale dorpshuis of zelfs op een beschikbaar stuk grond in de buurt. Agrariërs kunnen hun dak of eventueel stuk grond verhuren aan een energiecoöperatie. Naast de SDE-regeling kan dit een mogelijkheid zijn om (meer) opbrengsten uit je onroerend goed te halen met de productie van duurzame energie.

Duurzame energie
Ga ik zelf investeren of ga ik ter beschikking stellen? Denk als eigenaar van onroerend goed na over de mogelijkheden. Overweeg daarnaast op welk moment er definitief met een partij in zee gegaan wordt. Ontwikkel het voortraject waar mogelijk zelf, dit versterkt je onderhandelingspositie bij dakhuurders en exploitatiebedrijven.

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.
Reacties
11 reacties
wcm 18 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10877576/hoe-financier-ik-mijn-duurzame-energie][/url]
Wij zijn ook benaderd door een energiecooperatie die bij ons het dak wil huren voor 1000 panelen. Onze inbreng is een super goed dak en een stroomvoorziening die up to date is. Verder hebben wij geen kosten of investeringen te doen. Wat zou dan een reele vergoeding kunnen zijn per paneel per jaar ?????
Berry 18 Februari 2018
Probeer eens 5,- per paneel.
Abonnee
Boerke 18 Februari 2018
Wat zei kunnen, kan jij ook. Zelf vol leggen. Gaat de bank wel in mee.
wcm 18 Februari 2018
Ja , alleen dat de cooperatie al een goedgekeurde SDE plus aanvraag heeft. Wij zelf al 2 keer aangevraagd en beide keren de deksel op de neus( voor 11 cent )
Berry 18 Februari 2018
Komende ronde weer proberen. Basisprijs is wel verlaagd.Nu max 11,2 ct. Het correctiebedrag op eigen verbruik is 2,5 ct hoger. Dat betekend voordeel eigen gebruik weg. Dus ff goed rekenen.
Zon 19 Februari 2018
In de aanvraag ronde van vorig voorjaar zijn toch alle aanvragen goedgekeurd!!

12,5 ct
Abonnee
vrijbuiter 20 Februari 2018
In België wordt €8.00/paneel/jaar betaald om dak te huren.
wcm 20 Februari 2018
Er is ons 2 euro per paneel geboden en hebben gezegd dat we het hiervoor niet gaan doen. We denken zelf ook aan 5 euro per paneel en anders maar niet.
Berry 20 Februari 2018
Vraagje aan wcm. Is het een cooperatie die panelen legt voor een postcoderoosproject?
Abonnee
De teler 26 Februari 2018
als je het zelf doet, wat zijn dan betrouwbare partijen en of merken. moeten over 25 jaar nog steeds voor de garantie kunnen staan.
wcm 26 Februari 2018
Berry schreef:
Vraagje aan wcm. Is het een cooperatie die panelen legt voor een postcoderoosproject?

Nee, een cooperatie opgericht door een dorp in de nabije omgeving. Zij investeren in panelen bij ons op het dak (wij investeren dus niet maar verhuren het dak per paneel ) de cooperatie verhuurd de panelen weer per stuk aan de inwoners van het dorp en de eventuele winst komt ten goede aan het gehele dorp door het organiseren van activiteiten en b.v. een speeltuin etc.
Drent 26 Februari 2018
Andere cooperaties doen 4 euro per paneel
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden