Shutterstock

Opinie Johan Geeroms

Beweeg met veranderingen in wereldhandel mee

17 Juli 2019 - Johan Geeroms - 3 reacties

In Brazilië en Argentinië kunnen ze de soja voor China niet meer aanslepen. Hetzelfde geldt voor katoen uit Australië. Het gezicht van de wereldhandel verandert. Op dit moment is de handelsoorlog daarvan een belangrijke aanjager.

Voor een exportland als Nederland is het belangrijk om het vizier steeds scherp te blijven stellen. Maar kijken we naar het grote plaatje van de wereldhandel over een langere periode dan verandert die continu van gezicht.

Het idee begint te wennen dat China deze eeuw uitgroeit tot de belangrijkste economische grootmacht ter wereld. Daar doet het ‘lage’ groeicijfer (+6,2%) dat recentelijk bekend werd niks aan af. Marktplaatsen veranderen. Kijk wat er in Zuid-Amerika gebeurt.

China is op zoek naar alternatieven voor de soja uit de VS. Omdat Brazilië en Argentinië niet aan de vraag kunnen voldoen, hebben de Chinezen hun oog laten vallen op Paraguay en Uruguay. Maar ook elders zie je handelsstromen veranderen. Zo profiteren goedkope productielanden in Zuidoost-Azië volop van de handelsoorlog.

Productie verplaatsen
Denk aan Cambodja, Laos en Vietnam. Nintendo besloot onlangs een deel van de productie van China naar Vietnam te verplaatsen. Onder het mom van ‘risicospreiding’. Apple kijkt naar landen als Mexico, India, Vietnam, Indonesië en Maleisië om daar een deel van de Chinese productie onder te brengen.

Een belangrijke driver achter de veranderingen in de wereldhandel vormt ook het Chinese Belt & Road Initiative (BRI). Dit enorme ‘expansieproject’ omvat inmiddels meer dan 80 landen, voornamelijk in Azië, Europa en Afrika. Dit gebied is goed voor bijna 36% van het wereldwijde BBP, 68% van de wereldbevolking en 41% van de wereldhandel. Wij verwachten dat de handelsstromen tussen China en BRI-partners in 2019 met +$117 miljard groeien (na +$168 miljard in 2018).

Neem je iets meer afstand en kijk je terug over een iets langere periode, dan is ook waarneembaar hoe de wereldhandel verandert. Zo brokkelt het aandeel van de rijke westerse landen af. Twintig jaar geleden omvatte de handel tussen de VS, Canada en Europa meer dan 60% van alle bilaterale handel die er wereldwijd plaatsvond. Nu is dat minder dan 50%. Daar tegenover neemt de rol van emerging markets toe. In 53% van de handel is nu een ontwikkelingsland betrokken. Tien jaar geleden was dat nog 38%, zo publiceerde Bloomberg Media hierover een interessant artikel.

Onderling zaken doen
Bloomberg constateert dat opkomende economieën steeds meer onderling zaken doen. Het vermindert de afhankelijkheid van rijke economieën en tegelijkertijd stimuleert het de eigen ontwikkeling. Meer voedsel, energie, bouwmaterialen en consumptiegoederen komen terecht in armere delen van de wereld, waardoor de lokale levensstandaard op een hoger niveau komt. Wist u dat 45% van de ruwe olie uit OPEC-landen naar opkomende markten gaat? Tien jaar geleden was dat nog 11%.

Denk niet dat wereldhandel statisch is. Gedurende het leven van een ondernemer kunnen verhoudingen totaal anders komen te liggen. Om mee te blijven groeien, is voortdurend een frisse blik vereist.

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
3 reacties
Bert van 't Klooster 17 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883285/beweeg-met-veranderingen-in-wereldhandel-mee]Beweeg met veranderingen in wereldhandel mee[/url]
Zeer goed artikel ! Deze man snapt hoe de ""hazen "" lopen.Agrarisch-ondernemers investeren in lange termijn en willen gaarne meebewegen in een richting waar toekomst geboden wordt.( ook vanuit Nederland )
Gaarne meer van deze kwaliteits-meningen/feiten , dan komt de discussie hoe te (re)organiseren zodat we mee kunnen bewegen naar een voedingsinnovatienatie meer opgang.
hans 17 Juli 2019
Deze man snapt hoe de hazen lopen, ja.

Geen woord over de boycot van de VS- EU tov Rusland.
Geen woord over de handelsoorlog VS - China.
Geen woord over de naderende vrije CETA en Mercosur.
Geen woord over de beperkingen in de EU wanneer de VS nee zegt.

Geen woord daarnaast over de vervuiling van de (volop gesubsidieerde, taxfree tanken) lucht en scheepvaart.

Het enige vewachtingsvolle internationale toekomstprojekt, de snelle spoorverbinding China Europa, gaat hier niks brengen want Ruslland doet mee, oei oei.

Internationale handel is een speeltje waar het geld belastingvrij, oh nee belastingstechnisch geoptimaliseerd, in de grote zakken verdwijnt en de burger straks alle hierdoor aangerichte milieuschade kan betalen.

Verder een leuk stukje, Johan.
hans 18 Juli 2019
Johan, hier een stukje uit de franse 2e kamer, waar wel de waarheid over die geweldige wereldhandel gezegd wordt. In het frans, maar voor velen wel te begrijpen
https://www.facebook.com/ParaFoxTV/videos/341174560146938/
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden