Stuart Boulton / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Valutamarkt voorziet harde brexit à la Johnson

11 Juli 2019 - Joost Derks - 3 reacties

Ondanks een nederlaag in een televisiedebat, is het bijna onvermijdelijk dat Boris Johnson op 22 juli wordt aangewezen als leider van de Conservatie Partij en nieuwe premier. Nu al neemt de druk op hem toe om zelfs zonder goede afspraken uit de EU te stappen.

De strijd om het Britse premierschap is gestreden. Minister van Buitenlandse zaken Jeremy Hunt liet zijn voorganger Johnson dinsdagavond in een debat alle hoeken van de kamer zien. Op de vraag of hij zou opstappen als het niet lukt om Groot-Brittannië op uiterlijk 31 oktober uit de EU te leiden, kwam Johnson niet veel verder dan wat de kritische Guardian-journalist John Crace mooi samenvat als ‘Piffle paffle wiffle waffle’. In zijn columns en boeken weet Johnson vaak precies de juiste snaar te raken, maar in een rechtstreeks debat staat hij maar al te vaak met zijn mond vol tanden.

Nederlaag zonder gevolgen
Het goede nieuws voor Johnson is dat de nederlaag in het televisiedebat er weinig toe doet. Hij is zo slim geweest om de discussie pas aan te gaan, op het moment dat een heel groot deel van de partijleden de stem al op de bus heeft gedaan. Het is bovendien de vraag of de woordenstrijd veel invloed heeft op de keuze van de leden van de Conservatieve Partij. Volgens wedkantoren kan de zege Johnson al niet meer ontgaan. Voor elk pond dat je inzet op zijn zege, krijg je over anderhalve week hooguit 1,07 pond uitgekeerd. Voor Hunt is dat maar liefst 10 tot 14 pond. Het slechte nieuws voor wedlustige Britten is dat die uitkering in euro’s straks misschien nog een stuk minder waard is.

Pond hard onderuit
Valutamarkten hebben al een flink voorschot genomen op een zege van Johnson. Het pond is na de eerste week van mei met ruim 5% gedaald ten opzichte van de euro. Johnson heeft namelijk laten weten dat hij niet bang is voor een harde Brexit zonder goede afspraken. In dat scenario gaan de grenzen met de EU op 31 oktober dicht, zodat er in één klap een einde komt aan vrij vervoer van mensen en goederen. Naar schatting loopt de economische schade voor Groot-Brittannië in het komende decennium op richting 250 miljard pond.

Kopje onder in moeras
Toch is de kans groot dat Johnson liever die pijn slikt, dan dat hij de leden van de Conservatieve Partij tegen zich in het harnas jaagt. Maar liefst 54% daarvan wil zelfs Brexit doorzetten als dat het eind van de eigen partij zou betekenen. Ook wil hij niet in hetzelfde moeras van uitstel en uitzichtloze stemrondes verstrikt raken waarin zijn voorganger Theresa May al kopje onder ging. De kans is dan ook heel groot dat de taal van Johnson als premier straks een stuk daadkrachtiger is dan piffle paffle wiffle waffle.  

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
3 reacties
jan veltkamp 12 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883229/valutamarkt-voorziet-harde-brexit-la-johnson]Valutamarkt voorziet harde brexit à la Johnson[/url]
Er wordt altijd gesproken over de schade. Laten we het eens een keer hebben over de opbrengsten voor het VK. Heel simpel veel minder import (wel tegen hogere prijs) en veel meer export. En dat betekend dus veel meer werk gelegenheid in de VK en evenredig daaraan veel hogere belastingopbrengsten en veel lagere of geen uitgaven naar Brussel.
Benjamin van der Lingen 13 Juli 2019
@jan Veldkamp. Hoe kom je erbij dat er meer export zal zijn? Alle voorspellingen wijzen op het tegendeel. Ook de werkgelegenheid zal hier flink onder lijden. Ik zie niet in hoe de Britten hier ook maar enig economisch voordeel uit zullen halen.
Kjol 13 Juli 2019
De brexiteers hebben in hun geval groot gelijk, zelf baas blijven mag wat kosten.
Altijd maar moeten afwachten wat de EU wil wordt nu een lijdensweg.
NL is niet in de luxe positie om deze keuzemogelijkheid te hebben, kon het maar...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden