Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wanneer lost India haar groeibelofte in?

24 Januari 2020 - Joost Derks

Dankzij een snelle bevolkingsgroei en een toenemende welvaart kan de economie van India op termijn die van de Verenigde Staten inhalen. Maar eerst moet premier Narendra Modi het economisch groeitempo flink opstoken.

Wat is de overeenkomst tussen Mark Rutte, Greta Thunberg en Bollywood-ster Deepika Padukone? Ze zijn of waren deze week alle drie aanwezig bij de Top in Davos. De bijeenkomst werd maandag afgetrapt door het IMF. Die organisatie maakte van de gelegenheid gebruik om de economische vooruitzichten voor weer eens te temperen.

Het IMF houdt er nu rekening mee dat de wereldeconomie het afgelopen jaar met 2,9% is gegroeid. De reden voor de bijstelling springt in het oog. Het is nu eens niet de handelsoorlog of de zwakke economie in Europa die ons parten speelt. Deze keer is India de boosdoener.

Waarom 5% niet genoeg is
Op het eerste oog is er weinig aan te merken op het groeitempo van India. De economie van het land werd in 2019 ruim 5% groter. In Europa komt de groei sinds al sinds 2007 niet meer boven de 3% uit. Toch is premier Modi er veel aan gelegen om het groeitempo op te schroeven.

Op weg naar zijn verkiezingszege beloofde hij vorig jaar dat de Indiase economie in 2024 ongeveer dubbel zo groot is dan twee jaar geleden. Het tevreden houden van de bevolking is natuurlijk veel belangrijker voor Modi. Dat wordt een flinke uitdaging, want de werkloosheid is opgelopen tot het hoogste niveau in meer dan 40 jaar.

10 miljoen banen gezocht
Elk jaar betreden maar liefst 10 miljoen jongeren de arbeidsmarkt van India. De beste manier om ervoor te zorgen dat die allemaal een baan krijgen - zodat de werkloosheid beheersbaar blijft - is het aanjagen van de economische groei. Die groei staat onder druk, doordat banken worstelen met veel wanbetalers.

Bij andere kredietverstrekkers – de zogeheten schaduwbanken – is dat probleem minstens even groot. De leningenkraan gaat dicht en dat zet een rem op de bedrijvigheid. Door de problemen neemt het vertrouwen van de Indiase bevolking in de eigen economie af. En dat is een slechte ontwikkeling, in een land waar consumentenuitgaven goed zijn voor maar liefst 60% van het bbp.

Groter dan de Verenigde Staten
Op de valutamarkt is nauwelijks iets te merken van de economische problemen in India. De roepie is in 2019 met ongeveer 2% gedaald ten opzichte van de dollar. Ondanks dat het land heel veel grondstoffen moet invoeren, namen de valutareserves bij de centrale bank met ruim 10% toe tot meer dan $450 miljard.

De toename is te danken aan een flinke instroom van investeerders. Die stopten hun geld in Indiase aandelen, zodat de beurskoersen met bijna 20% opveerden. Beleggers kijken voorbij de huidige malaise, naar de enorme groeikansen op de lange termijn. Consultancyfirma PwC voorspelt bijvoorbeeld dat de economie van India in 2050 groter is dan die van de Verenigde Staten. Met zo’n groeipotentieel is het waarschijnlijk niet verstandig om op de lange termijn tegen de roepie te wedden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

India

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden