Shutterstock

Opinie Joost Derks

Discussie eurobonds blijft opborrelen

10 April 2020 - Joost Derks - 1 reactie

De beurskoersen schieten de laatste weken omhoog, maar de euro gaat juist hard omlaag. De munt kreeg donderdagavond echter een impuls toen er een akkoord kwam over een corona-steunpakket. Eurobonds zijn daarin niet opgenomen. Het is een kwestie van tijd voordat die discussie opnieuw opborrelt.

“Als je huis in brand staat wil ik graag helpen met blussen, maar ik wil niet je hypotheek overnemen”, vatte cabaretier Arjen Lubach het Nederlandse sentiment over eurobonds samen. Die oneliner is wat kort door de bocht, maar hij legt de vinger wel op een gevoelig punt. In het steunpakket van € 540 miljard dat er nu ligt, zijn eurobonds niet nodig om de brand in Zuid-Europa te blussen. Het is echter niet de eerste keer dat het idee van gezamenlijke obligaties naar voren wordt geschoven. En ook niet de laatste.

Er werd ook al over eurobonds gesproken tijdens de Europese schuldencrisis, eind 2011. Een eurobond is een lening waarbij alle Europese landen gezamenlijk garant staan. Daar kunnen landen van profiteren die zelf tegen minder gunstige voorwaarden nieuwe leningen uit kunnen schrijven, omdat beleggers wat minder vertrouwen hebben om hun vermogen om die leningen ook weer af te lossen. Zoals het Griekenland in 2011. Of Italië nu.

Ook zonder eurobonds goedkoop lenen
Nederland en andere Noord-Europese landen zijn echter fel tegenstander van deze eurobonds. Ze zijn bang dat de spilzucht van Zuid-Europese landen verder toeneemt als deze kraan van goedkoop geld wordt opengedraaid. Bovendien zijn de leenkosten voor Italië ook niet zo hoog dat eurobonds onvermijdelijk waren. De rente over een staatsobligatie met een looptijd van tien jaar komt op 1,65%. Dat is echter dubbel zoveel als een half jaar geleden.

Italië is dus ruim € 1,5 miljard per jaar kwijt als het nu € 100 miljard extra leent om de economie op gang te houden. Ter vergelijking: als Nederland dat doet, krijgt de overheid bij de huidige rentestand bijna € 70 miljoen per jaar geld toe. De oorzaak van dat verschil is dat Nederland het huishoudboekje keurig op orde heeft gebracht. De staatsschuld als percentage van het bbp is de afgelopen zes jaar gedaald van 67% naar minder dan 50%. In Italië is die schuldverhouding juist geleidelijk opgelopen naar 138%.

Spelen met vuur
Voorlopig kan Italië het nog zelf bolwerken, maar waarschijnlijk staat Nederland in de toekomst met andere Noord-Europese landen voor een lastig dilemma. Als je eurobonds weigert verklein je voor jezelf de fiscale risico’s, maar zet je wel de relatie met heel Zuid-Europa onder druk. Je berooft die landen van de middelen om de vastgelopen economie weer op gang te brengen.

Het is een kwestie van tijd voordat het vuur ergens anders weer oplaait. Het gevaar blijft bestaan dat het vuur ooit zo fel wordt dat de hele Europese Unie uit elkaar valt. Valutahandelaren zijn ondertussen hard bezig om dit soort risico’s in te prijzen. Terwijl de beurskoersen omhoog vlogen, leverde de euro afgelopen weken terrein in ten opzichte van dollar en pond. De bescheiden opleving na het akkoord van donderdagavond, wist die schade niet uit.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
gewone boer 11 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10886659/discussie-eurobonds-blijft-opborrelen]Discussie eurobonds blijft opborrelen[/url]
eurobonds zijn er voor om het banksysteem
overeind te houden net als q,e
beter is het om direct geld over te maken
naar getroven bedrijven
of zoals in nederland gebeurd werktijdverkorting
eerst miljarden in de banken stoppen lijkt me zinloos
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Opinie Joost Derks

Herpakt de frank zich na een valse start in 2024?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden