Opinie Laurens Maartens

Handelsoorlog? Alles draait om de dollar

5 Augustus 2018 - Laurens Maartens

De Verenigde Staten (VS) dreigen het handelsconflict met China op de spits te drijven. Zolang de Federal Reserve (Fed) de rente blijft verhogen, verpest de sterke dollar elk handelsvoordeel voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

De handelsoorlog zet de financiële markten geregeld op het verkeerde been. De spanning nam toe toen de Amerikaanse president Donald Trump zijn pijlen ook op de Europese Unie richtte. Echter, dankzij een ontmoeting met Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, lukte het vorige week verrassend vlot om de angel uit dit conflict te halen. Maar net op het moment dat handelaren opgelucht ademhalen, stookt Trump de ruzie met China verder op.

Hogere heffing
Deze week werd bekend dat de VS overweegt de importheffing op $200 miljard aan Chinese goederen te verhogen van 10% naar 25%. De maatregel zou betrekking hebben op onder meer consumentengoederen, voeding en machineonderdelen. De verhoging van het tarief is vooral een reactie op de waardedaling van de Chinese munt.

Trump beslist eind augustus

Sinds het begin van de handelsoorlog is de renminbi circa 6% minder waard geworden, in vergelijking tot de Amerikaanse dollar. Hiermee versterkt China de internationale concurrentiepositie, waardoor het effect van de Amerikaanse invoerheffingen wordt uitgehold. President Trump hakt eind augustus de knoop door over nieuwe maatregelen.

Economische schade
Hoewel het handelsconflict aandacht trekt, is de economische schade voor China minder groot dan de berichten doen geloven. Minder dan 20% van de totale export verdwijnt richting de VS. Het land doet vooral zaken met afnemers in de regio. Door de geleide economie hebben de machthebbers veel meer ruimte om waar nodig de economie bij te sturen dan Trump.

De Amerikaanse president moet bijvoorbeeld knarsetandend toezien hoe de Fed de rente in iets meer dan 1,5 jaar heeft opgeschroefd van 0,5% naar 2%. Tijdens de vergadering van woensdag 1 augustus werd alvast een voorschot genomen op nog meer renteverhogingen.

Ongeschreven regel
Het is heel zeldzaam dat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogd bij een vergadering en waarna geen toespraak is. Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, kon de verleiding weerstaan om een uitzondering te maken op deze ongeschreven regel. Wel vertelde hij dat de Amerikaanse economie zich sterk ontwikkelt. Bij de vorige bijeenkomst sprak hij nog over een solide economie.

Daarmee komt de weg vrij voor een nieuwe renteverhoging tijdens de volgende vergadering in september. Voorlopig is die oplopende rente een belangrijke reden waarom de dollar sinds eind maart met ruim 6% is gestegen, ten opzichte van de euro. Voorlopig doet de opmars van de munt elk voordeel voor de Amerikaanse industrie door de handelsmaatregelen van Trump weer teniet.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden