Opinie Laurens Maartens

Gaat bitcoin dan toch zijn belofte inlossen?

20 Augustus 2018 - Laurens Maartens

Er is volop interesse van potentiële investeerders, maar voorlopig speelt het uitblijven van mogelijkheden om eenvoudig in bitcoins te handelen de digitale munt parten.

Terwijl de markt voor de traditionele valuta’s bepaald wordt door de ontwikkelingen in de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump, zijn de digitale munten een speelbal van beurswaakhonden en zakenbanken. Vorige week zorgde de Amerikaanse SEC er eigenhandig voor dat een opmars van de bitcoin in de kiem werd gesmoord.

De toezichthouder schoof de beslissing over de introductie van een Bitcoin ETF voor zich uit. De koers kreeg opnieuw tik door een negatief rapport van zakenbank Goldman Sachs. Volgens de bankiers zal de munt verder dalen, omdat het aan geen van de 3 traditionele functies van geld voldoet: ruilmiddel, rekenmiddel en waardeopslag.

Hoge toppen, diepe dalen
Of de bitcoin een middel voor waardeopslag is, hangt af van de periode waarnaar je kijkt. Over de afgelopen 1,5 jaar of langer zal iedereen die zijn vermogen in de munt aanhield maar wat blij zijn. Sinds eind 2016 is de bitcoin met ruim 500% gestegen. Over de afgelopen 3 jaar is dat zelfs meer dan 2.000%.

De munt is 66% van zijn waarde verloren

Op korte termijn ontstaat echter een heel ander beeld. Sinds een top van bijna $20.000 is de munt zo'n 66% van zijn waarde kwijtgeraakt. Met dit soort felle koersbewegingen is het niet vreemd dat mensen terughoudend zijn om met bitcoins te betalen. Degene die als eerste afrekende in bitcoins, heeft daarvan in ieder geval spijt als haren op zijn hoofd.

Pizza van $60 miljoen
Op 22 mei 2010 betaalde computerprogrammeur Laszlo Hanyecz 10.000 bitcoins af bij het bestellen van 2 pizza’s, omgerekend was die transactiewaarde toen circa $41 waard. Tegenwoordig zijn bitcoins meer dan $60 miljoen waard. Alhoewel er de laatste tijd veel geschreven wordt over nieuwe mogelijkheden om de munt in te zetten als betaalmiddel, liggen de grootste kansen in nieuwe platformen die bitcoin toegankelijk maken voor meer investeerders.

De New York Stock Exchange is bijvoorbeeld al een samenwerkingsverband gestart met Microsoft, en ook met koffieketen Starbucks. Bovendien zou Goldman Sachs van plan zijn om een eigen handelsdesk voor bitcoins op te richten.

Mooie toekomst
Hoewel de onzekerheid over het afblazen van de ETF de koers op korte termijn onder druk zet, geven verschillende ETF-initiatieven aan dat er zoveel interesse van investeerders is dat de munt op de lange termijn een mooie toekomst tegemoet kan gaan. Daarbij hangt overigens veel af van de opstelling van centrale banken.

De Chinese centrale bank heeft al enkele beurzen laten sluiten, terwijl bankiers in Canada en Groot-Brittannië zich juist lovend hebben uitgelaten over de blockchain-technologie, waar bitcoin op draait. Over de potentie van blockchain zijn alle partijen op financiële markten overigens unaniem optimistisch. Helaas kan je daarin niet zo makkelijk handelen als in (crypto)munten.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden