Opinie Wilfred Nielen

'Once upon a time in the mest?'

11 Augustus 2018 - Wilfried Nielen - 7 reacties

De western klassieker 'Once upon a time in the west' is velen van ons bekend. Het Wilde Westen was een tijdperk van eenvoudige regels en het overtreden ervan werd met enige regelmaat met een duel beslecht. Cowboys waren hard, maar rechtvaardig. Eigenlijk haalde je het niet in je hoofd om de regels te overtreden. Dit is in wilde westen van de mest wel anders.

De brij van regels is vaak ondoorgrondelijk en wordt niet altijd begrepen. Daarbij is onze mestdistributie- en loonwerkbranche een club met noeste harde werkers, die sterk de neiging hebben om eerst te doen en dan pas te denken. Dat past niet altijd bij deze complexiteit aan mestregels.

Het plaatselijke sufferdje en de mestcowboy
Het Eindhovense Dagblad schreef recentelijk het plaatselijke sufferdje 'Wachten op de volgende mestcowboy'. Een artikel dat onze mestdistributie- en loonwerksector, maar ook de veehouderij, negatief in het daglicht zet (zonder enige vorm van objectief en gedegen onderzoek). Puur bedoeld als sensatiebeluste journalistiek. Daarmee worden betrouwbare partijen direct of indirect weggezet als mestcowboys in spe.

Uiteraard zijn de voorbeelden van de laatste periode te betreuren, en die zijn dan ook aangepakt (zo vermoeden we). Het bagatelliseren van de (fraude)voorbeelden is echter niet op zijn plaats. De milieuvergunning voor mestverwerking dient gewoon op orde te zijn en is zeker geen hogere wiskunde. Daar moet je niet mee willen rommelen.

Naleefgedrag laat te wensen over

Een onaangekondigd bezoek van de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en overige auto’s op een willekeurige zaterdagmorgen mogen we niet afdoen met: "Het was maar een controlebezoek." Negatieve publiciteit veroorzaakt imago- en reputatieschade. Dat schaadt onze sector en mestintermediairs die het wel goed doen. Het zegt iets over onze integriteit en moraal. Het naleefgedrag laat te wensen over.

Mest is niet duur, de opbrengst voor vlees en melk is te laag.
Het probleem wordt kinderlijk eenvoudig gemarginaliseerd tot te dure logistiek en een te kort mestseizoen. Naar mijn mening is het probleem morgen opgelost met een gezond verdienmodel in de varkens- en rundveehouderij. Een verdienmodel waarbij een prijs wordt betaald die afdoende is om een rechtvaardige prijs voor mest te betalen. Het is naïef om te denken dat er mest verwerkt kan worden voor €10 tot €15. Dromen zijn bedrog.

Een vergelijking met de prijs van nagenoeg schoon afvalwater (zoals huishoudelijk afvalwater) leert ons dat licht belast afvalwater (van bijvoorbeeld de foodindustrie) velen malen schoner is dan mest en eenvoudiger is te verwerken. Echter, het kost de industrie al snel €50 tot €80 per ton. Huisvuil in onze grijze kliko kost 1 huishouden al snel €80 per ton en dit huisvuil heeft een energieopbrengst van plus minus €80 (10 Giga-joule).

Mest komt niet verder dan een paar euro, wat betreft energieopbrengst (0,7 Giga-joule). Daar horen we niemand over. Zonder een rechtvaardige prijs voor ons vlees, die tot een gezonde winst leidt, ligt de fraude op de loer. Daar is geen kruid tegen gewassen. Maar eerst moeten we de wens hebben om de regels na te leven en elkaar aan te spreken op fout gedrag.

Belangen in de mest lopen te sterk uiteen
De belangen van de partijen in de mestketen lopen ver uiteen. Er staat een plan van aanpak in de steigers, maar draagvlak is ver te zoeken. Iedereen heeft zijn eigen belangen en agenda; signalen die absoluut tegengesteld zijn en het probleem zeker niet oplossen. Alles moet in het werk worden gesteld om de tsunami van mest te stoppen en daarbij moeten eigen belangen plaatsmaken voor het gezamenlijke belang.

De negatieve publiciteit veroorzaakt imago- en reputatieschade en die moeten we niet willen. Zolang de belangenbehartigers blijven roepen dat de mest te duur is, de intermediairs overbodig zijn en zelf de regie willen nemen, komen ze bedrogen uit. Zonder de intermediairs was het probleem al lang een tsunami van mest geweest. Het is maar dat u het weet.

Wilfried Nielen

Gepokt en gemazeld in bedrijfskundig advies. Vervuld meerdere directie- en bestuurlijke functies. De laatste 20 jaar met name actief in de mestdistributie en loonwerksector. Motto: we doen de goede dingen en doen de dingen goed.
Reacties
7 reacties
piet 11 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879575/once-upon-a-time-in-the-mest][/url]
de oplossing om meer voor vlees te gaan krijgen is hetzelfde als wachten op dat kersmis en pasen op dezelfde dag vallen.en om mest te verglijken met afval of andere troep is ook niet reeel.wat wel reeel is is dat onze overheid het gebruik van chemische mest wat onder andere een hoop gas verbruikt om het te maken stimuleert en organische mest juist niet met alle gevolgen van dien (torenhoge afzetprijzen en verschraling van de grond) de oplossing is dus een politieke maar dat is evengoed een utopie met dit kabinet.
Joost 11 Augustus 2018
Gelukkig maar Wilfried dat jullie (de mestintermediairs)er zijn. Nu slaap ik weer lekker.
Laat ik nou net altijd gedacht hebben dat daar de fraude plaats vond. Door bijvoorbeeld alle andere rotzooi door de mest te mieteren waar de samenleving van af wil. Door de hoge volumes kun je nogal wat kwijt voordat je aan de normen zit en niemand die er wat van merkt. Behalve de akkerbouwer dan die er niks van snapt dat zijn gewassen niet meer groeien. Mest is toch zo’n goed spulletje.
Abonnee
Vrije Agria 11 Augustus 2018
Joost schreef:
Gelukkig maar Wilfried dat jullie (de mestintermediairs)er zijn. Nu slaap ik weer lekker.
Laat ik nou net altijd gedacht hebben dat daar de fraude plaats vond. Door bijvoorbeeld alle andere rotzooi door de mest te mieteren waar de samenleving van af wil. Door de hoge volumes kun je nogal wat kwijt voordat je aan de normen zit en niemand die er wat van merkt. Behalve de akkerbouwer dan die er niks van snapt dat zijn gewassen niet meer groeien. Mest is toch zo’n goed spulletje.


Inderdaad, Google maar eens op Ecoservice Europe en je valt van de ene verbazing in de andere.
Frans 12 Augustus 2018
Alleen al zijn titel Directeur algemeen zaken, strategie, beleid en milieu..... in combinatie met het geschrevene is het duidelijk dat de schrijver een 10x te hoge eigendunk heeft. Bovendien geen weet heeft van economische wetten en nogal naïef is over zijn eigen branche.
jos verstraten 13 Augustus 2018
cowboys waren hard maar rechtvaardig? Once upon a time in the west gaat over de macht van t grootkapitaal en het uitmoorden en chanteren van onwillige cowboys. De eenvoudige regel was oog om oog tand om tand en wie het snelste een wapen kan trekken is de winnaar. En daar lijkt de mestmarkt idd op.
Ard 13 Augustus 2018
Prijzen voor melk vlees en eieren zullen, afgezien van wat fluctuaties, nooit op een gezond niveau komen, eenvoudig omdat wereldwijd geproduceerd wordt.
Mest heeft de NL overheid zelf tot een probleem gemaakt, is helemaal geen probleem: gewoon bemesten wat er onttrokken wordt door het gewas en het mestprobleem is opgelost. De overheid wil het mestprobleem helemaal niet opgelost hebben, zij wil enkel industrie, vervoer en luchtvaart bedienen voor het grote geld. Als boeren massaal stoppen komt er vanzelf ook grond voor natuur vrij, en zo is iedereen blij!
Dit is het werkelijke probleem, samen met het feit dat de kunstmestindustrie een hand boven het hoofd wordt gehouden, want we kunnen prima morgen al met de helft aan kunstmest toe, MITS er maar weer werkbare normen komen voor organische mest!
Zo simpel is het, niet meer en niet minder. Zolang er mensen zijn die fors geld kunnen verdienen aan mest en alle rotzooi die daarin gestopt wordt, zal er links en rechts gerommeld worden. Dat is helemaal niet erg, de overheid vraagt er immers zelf om!
nuchter 13 Augustus 2018
Dit verhaal is duidelijk door een intermediar geschreven dat er teveel mest is is duidelijk (dat is tenslotte mijn handel) verwerking kan niet goedkoper
(dat is tenslotte mijn marge). Als gezond verstand eens uitgangspunt word van de regelgeving dan word er bemest naar behoefte, geen dierlijke mest verdrongen door kunstmest (alsof dat opeens zo goed voor het milieu is) en is het evenwicht in de dierlijke grondverbeteraars veel sneller bereikt.
Frans Rops 13 Augustus 2018
Wilfred, jij vergelijkt mest met afvalwater uit huishouding en foodindustrie. Mest is geen afval maar een voedingsbron voor grond en gewas. Dan zou het geen kostenpost moeten zijn voor veehouderij maar geld op moeten brengen. Akkerbouwers krijgen nu geld bij uit terwijl zij anders meststoffen moeten kopen. Mest die moeilijker is te plaatsen die kun je verwerken, maar dan moet je daar geen ander restafval onder gaan mengen wat veel vergisters gebeurd. Bij intermediairs is het alleen maar kijken naar het geld en dat het op papier klopt en de rest zal ze een rotzorg zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden