Countus Akkerbouw Index

Vrije markt dwingt index op de knieën

10 November 2017 - Clarisse van der Woude

De vrije markten van aardappelen, pootgoed, uien en tarwe bevinden zich al maanden op lage niveaus. Daarmee lukt het de Countus Akkerbouwindex sinds februari niet meer om boven de referentie van 1 januari 2004 uit te komen. Toch ligt de verdiencapaciteit per akkerbouwbedrijf iets hoger dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

De Index bleef in oktober rond de 60 punten hangen. Daarmee wijken de prijsbewegingen niet veel af van vorige maand. De Bintje pootgoedprijs blijft stabiel op €28 per 100 kilo, EU voertarwe blijft schommelen op €171 en €172 per ton. Maar de meest stabiele factor is de bietenprijs, die eenmaal per jaar door Cosun wordt afgegeven.

Telers met vaste prijsafspraken zijn dit seizoen beter af 

Aardappelen en uien belemmeren klim
De prijs van consumptieaardappelen liep de afgelopen 4 weken terug van €7 naar €5,70 per 100 kilo, terwijl de uienprijzen juist voorzichtig oplopen van €5,50 naar €6,50 per 100 kilo. Vooral de laatste 2 gewassen belemmeren dat de Index een opwaartse move kan maken.

Indekken
Daarbij is het echter goed om te beseffen dat dit financiële plaatje lang niet voor alle akkerbouwbedrijven geldt. De Index is een weerspiegeling van de vrije markt, zoals deze nu is. 

Echter, niet alle akkerbouwers hebben al hun gewassen vrij. Ze hebben zich (deels) ingedekt middels vaste contracten, spreiden hun afzet via een pool of ze handelen op de termijnmarkt. Daarmee komt de verdiencapaciteit er beter uit dan de Index voorspiegelt. Telers met vaste prijsafspraken zijn dit seizoen vooralsnog beter af. De Countus Akkerbouwindex laat een negatieve tendens zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden