DCA Pootgoedmarkt Inside

Alle hens aan dek op de pootgoedmarkt

14 November 2014

De boog onder de pootgoedexporteurs staat nog steeds gespannen. Al weken lang is er sprake van een zeer goed lopende export van pootaardappelen in een tempo die de laatste jaren niet is vertoond.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederlandse pootgoedexporteurs lijken alles op alles te zetten om zoveel mogelijk pootgoed op overzeese markten af te zetten. Aan de afzet van pootgoed binnen Europa wordt momenteel liever even niet gedacht. De gemiddelde pootgoedexporteur is beducht voor de periode na de overzeese exporten. Daarmee vertoont de pootgoed qua afzet overeenkomsten met de uienmarkt. De afzet van pootgoed ‘profiteert’ van de kille verhoudingen tussen Rusland en de Europese Unie. In de Russische zoektocht naar andere ‘bondgenoten’ ligt de reden van de goedlopende pootgoedexport.

De situatie op de Europese aardappelmarkt is gelet op de noteringen deze week in grote lijnen onveranderd en flauw gestemd. In de markt zijn meer en meer geluiden te horen over de zorgwekkende toestand van de kwaliteit van consumptieaardappelen. Een ras als Fontane (dit jaar genoemd als de kiloknaller onder de aardappelrassen) lijkt de kroon te spannen als het gaat om rot. In teeltgebieden als Oost Brabant, het zuiden van Zuid Limburg, maar ook het noorden van België (Vlaanderen en Wallonië) komen veel meldingen van rot. Insiders geven aan dat het niet alleen zou gaan om waterrot, maar ook om Erwinia rot. Het Erwinia rot is opmerkelijk daar het pootgoed van seizoen 2013 op bacterieziekte juist gunstige resultaten liet zien (basis: belangrijkste afkeurings- en verlagingsredenen van de NAK).

De handel in vrije rassen bestemd voor de teelt van fritesaardappelen staat op een laag pitje. Het prijsniveau blijft voor Bintje 35/45 rond de 25,00 euro per 100 kg hangen. De kleine maat, 28/35, heeft een prijsindicatie van rond de 43,00 euro per 100 kg.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden