Grens open voor Finland

Pootgoedexport Rusland terug naar oude peil

9 Januari 2015 - Clarisse van der Woude

Finland kan dit jaar een krappe 4.000 ton pootaardappelen naar Rusland exporteren. Dat is gebleken na een inspectie van de Russische plantenziektenkundige dienst. Nederland komt mogelijk in aanmerking voor de export van een grotere hoeveelheid pootgoed dan afgelopen jaar.

Finland heeft het groene licht gekregen om ondanks het Russische importverbod op Europees pootgoed dat sinds 1 juni 2013 van kracht is, dit jaar toch pootaardappelen naar het land te exporteren. Russische experts hebben geen quarantaineziekten in de Finse monsters aangetroffen en hebben de douane en eigen controlediensten daarover geïnformeerd waarmee de leveringen probleemloos op gang kunnen komen. Het zou gaan om 3.890 ton pootaardappelen uit Finland.

Dat Nederland waarschijnlijk weer pootgoed naar Rusland mag uitvoeren, weliswaar onder voorwaarden, was al bekend, maar nu heeft de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) ook meer duidelijkheid over het te verwachten volume. ‘Het lijkt erop dat het aanmerkelijk meer zal zijn dan de kleine 11.000 ton van vorig jaar’, weet secretaris Jan Gottschall. Nederland was voor het verbod met een jaarlijkse export van pakweg 15.000 ton één van de grootste exporteurs van pootaardappelen naar Rusland.

De NAO maakt de groeiende volumeverwachtingen op uit overleggen die er zijn geweest met de Russische NAO en de overheid. ‘Daar kregen we de indruk dat Nederlands pootgoed erg belangrijk voor ze is. We zijn nog in afwachting van de officiële goedkeuring, maar het perspectief is zeker positief.’ Eerste helft februari verwacht Gottschall hier meer duidelijkheid over.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden