Telers wachten af

Pootgoedverkoop Europa begint achter te lopen

12 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Door de afwachtende opstelling van Europese aardappeltelers, wil het op de pootgoedmarkt niet vlotten. Sommigen spreken zelfs van een dooie boel. Weliswaar liep de overzeese export goed door, maar met de Europese afzet van pootaardappelen voor het nieuwe seizoen is dat in het geheel niet het geval.

Het is te hopen dat het stilte voor de storm is, maar de meeste handelshuizen vrezen dat de vraag dit jaar niet meer goed op gang komt. In Zuid-Europa zou nu volop geplant moeten worden, maar er zijn gebieden in Portugal en Spanje waar het areaal 25 tot 40 procent daalt. Dat heeft zijn weerslag op de verkoop van pootgoed.

Ook minder vraag vanuit Polen en Tsjechië waar sprake is van een dramatisch slechte consumptiemarkt. En hoeveel Rusland nu precies uit Nederland haalt, is nog niet duidelijk, maar het zou de Nederlandse afzet goed uitkomen. De vraag naar pootgoed is groot en ondanks de devaluatie van de Roebel, hebben de Russen de pootaardappelen gewoon hard nodig. Datzelfde geldt voor Oekraïne.

De handel in Bintje loopt goed, maar over het algemeen zal er minder besteld worden, zo is de verwachting. Gespecialiseerde aardappelteeltbedrijven nemen net als andere jaren hun pootgoed af, maar de meeste akkerbouwers denken twee keer na. Daarmee ziet het ernaar uit dat de Europese markt een moeilijk verhaal gaat worden. En wellicht een lang verhaal, want afhankelijk van het weer, een vroeg voorjaar of niet, wordt het een lang of kort verkoopseizoen.

Handelaren verwachten dat er nog veel op het nippertje wordt besteld. Maar hoewel het geen topjaar voor de pootgoedverkoop wordt, zal het ook niet als slecht de boeken in gaan. Dat komt dan met name door de overzeese export die een record behaalde, want uit de laatste certificeringscijfers van keuringsdienst NAK blijkt dat we nu beginnen achter te lopen met vorig jaar. Er is nu zo’n 3,5 procent minder gecertificeerd en daar zal het niet bij blijven. Positief voor de export is echter de zwakke euro.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden