Fast food Venezuela boosting

Aardappeltelers kunnen contracten niet volleveren

17 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de fast foodmarkt in Venezuela hard groeit, hebben aardappeltelers problemen om aan hun leveringscontracten te voldoen. Door een maandenlange stop op pootgoedimport, houden voor telers hun opties op, schrijft CCTV America.

De telers zeggen geen heldere informatie van de overheid te krijgen over de bestelling van pootgoed en de hoeveelheid. En dat terwijl de vraag naar aardappelen juist groeit. De fast food industrie met internationale ketens als McDonalds en Burger King breidt snel uit. Aardappeltelers hebben moeite om zich aan de contracten met hen te houden. In januari zaten meer dan 100 McDonalds restaurants in Venezuela zonder aardappelen.

Volgens de Venezolaanse telersvereniging hebben veel telers contracten met inkopers voor 2015 getekend en dat kan meer worden als de overheid het toestaat om meer pootgoed te importeren waarmee aan de vraag vanuit de fast foodindustrie kan worden voldaan. Een ander probleem is het wisselkoerssysteem dat tot desillusie onder lokale boeren leidt. Daardoor profiteert het bedrijfsleven van een lage wisselkoers bij de inkoop en van een hoge wisselkoers bij verkoop.

Of Nederland in beeld komt als exporteur van pootaardappelen is afwachten. De Verenigde Staten zijn nabij en zien Venezuela als een doelmarkt. Nederland is samen met Canada, Frankrijk en Duitsland een van de hoofdleveranciers van pootgoed voor Latijns-Amerika. In 2010 exporteerde Nederland zo’n 550 ton aardappelen. Het jaar daarvoor ging het om 300 ton, maar ervoor en na 2010 blijven de boten leeg, zo blijkt uit de Nederlandse exportcijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Nieuws Aardappelen

Niet eerder werd zoveel geld verdiend met frites

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden