Vrees voor uitbreiding Spunta

Slecht lopende tafelmarkt tempert poolprijs TPC

30 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

The Potato Company BV in Emmeloord heeft in haar pootgoedpool over oogst 2014 een gemiddelde prijs van 26,95 euro per 100 kg gehaald, voor pootgoed in de klasse A tot en met S. Vooral het tafelsegment had een moeilijk verkoopjaar en dat is terug te zien in de prijzen.

Volgens TPC-directeur Gaby Stet had het bedrijf de markt het afgelopen seizoen met een aantal dingen redelijk mee, maar er vielen ook zeker zaken tegen. Daarvoor waren verschillende invloeden, maar doorgaans hadden deze puur te maken met de verkoop en de markt. ‘De duurst betaalde rassen, het luxe tafelsegment, liet het dit jaar afweten. Er is door de consumptietelers veel geld verloren en dat hebben we gemerkt in de pootgoedverkoop voor het nieuwe seizoen.’

Voor de eigen rassen van het Emmeloordse bedrijf betekent dat uiteenlopende middenprijzen. De middenvroege tafelaardappel Barcelona komt op een gemiddelde prijs van 26,35 euro per 100 kg. De paarse Bergerac zet een prijs neer van 46,80 euro. Voor de dieprode tafel- en fritesaardappel Bordeaux geldt een prijs van 23,85 euro. Montreal, een zeer vroege tafel- en fritesaardappel, maakt 27,05 euro. De twee slechtst presterende rassen van het seizoen zijn Exquisa die op 21,50 euro middelt en Monte Carlo die het met 16,50 euro moet doen.

Blokkade Rusland
zorgt voor enorme dip

‘Deze laatste had last van de slecht lopende afzet op de markt voor Desiree. Daarbij komt de blokkade van Rusland die voor een enorme dip zorgde. Evenals de hele negatieve stemming in West-Europa.’ Overzee verliep de afzet best goed. Spunta bijvoorbeeld, kwam bij TPC op een prijs van 29,55 euro.

Gaby Stet vraagt zich echter af hoe die markt er volgend jaar uitziet. ‘Gaat het weer ons helpen of niet? Er is een grote areaaluitbreiding in Spunta. Zo is er in Frankrijk 400 hectare extra gepoot en ook Denemarken heeft groot ingezet op Spunta. Dat kan slecht uitpakken voor de markt, maar het weer is koopman. De koude start van het voorjaar en de hittegolf zullen waarschijnlijk effect hebben op de opbrengst. Mogelijk komen vraag en aanbod daardoor in balans. Ook het feit dat de oude aardappelen nagenoeg op zijn, geeft goede hoop. De stemming is er in ieder geval.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden