Tweedeling in markt

Moeizame afzet EU drukt uitbetalingsprijs Agrico

3 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Agrico heeft voor pootaardappelen oogst 2014 een gemiddelde uitbetalingsprijs gerealiseerd van 23,62 euro per 100 kg. Het betreft alle maten klasse A t/m S bij 28/op. Dat heeft de coöperatie vrijdag bekend gemaakt.

Evenals andere pootgoedhuizen ondervond ook Agrico afgelopen seizoen een grote tweedeling in de markt voor pootaardappelen. Buiten Europa was de vraag goed, stelt de coöperatie. Het lukte zelfs om de afzet van Nederlands pootgoed met 12 procent oftewel 45.000 ton te laten stijgen. Binnen Europa was dat echter niet het geval. De afzet verliep moeizaam en daalde met 65.000 ton; dat komt neer op 15 procent. Doordat de Europese consumptietelers nauwelijks geld voor hun product ontvingen, kochten zij duidelijk minder Nederlands pootgoed.

Pootgoed naar zeer matige 
consumptie-
markt

Wat ook een drukkend effect op de uitbetalingsprijs had, is dat een deel van de pootaardappeloogst niet als pootgoed kon worden afgezet en op de zeer matige consumptiemarkt terecht kwam. Voor het derde achtereenvolgende jaar realiseerden de telers van Agrico gemiddeld genomen een hoge kilogramopbrengst per hectare van 40 ton inclusief eigen gebruik.

De genoemde uitbetalingsprijs is het gemiddelde over alle geleverde aardappelen. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen 2,57 euro per 100 kg. Voor monopolierassen is gemiddeld 1,47 euro per 100 kg aan licenties ingehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Analyse Aardappelen

Pootgoedcrisis naar een kookpunt

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Omzet Agrico boven €400 miljoen door hoge prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden