Export schuift op

Regen brengt vroege export pootgoed in gevaar

8 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nederlandse pootgoedexporteurs maken zich zorgen over de belevering van de vroege exportgebieden. Door het late voorjaar en de regen laat de pootaardappeloogst op zich wachten en komt de export in gevaar.

De export van pootgoed komt dit jaar later op gang. Voor sommige regio’s zo laat dat deze als afzetmarkt mogelijk helemaal afvallen. Vooral de vroege markten zoals Bangladesh en Pakistan lopen grote kans de boot te missen, menen Jos Scholtens van KWS Potato en Gerard de Geus van ZAP Anna Paulowna. Het wordt voor deze landen eenvoudigweg te laat om nog te kunnen poten. Cijfers van de NAK over de voortgang van de nacontrole bevestigen de achterstand. Tot en met vorige week donderdag is er 6 procent bemonsterd van het totaal verwachte aantal monsters van 22.000; minder dan in de twee jaar hiervoor.

Later rooien en langer drogen leveren vertraging in export op

Scholtens is er vrij zeker over dat er dit jaar naar bepaalde landen geen pootaardappelen gaan. ‘Voor bijvoorbeeld Bangladesh zijn de aardappelen begin oktober nodig, maar ze moeten nog worden geoogst en ook nog zo’n zes weken de schuur  in voordat ze sorteerrijp zijn.’ Ook al levert KWS niet aan Bangladesh, Scholtens noemt de situatie wel zorgelijk. ‘Voor de hele vroege export wordt het uitermate krap, maar vervolgens schuift ook alles op. Voor een land als Soedan dat er wel begrip voor kan opbrengen als het seizoen wat later op gang komt, is het op een gegeven moment ook te laat.’

Ook De Geus vraagt zich af of het gaat lukken. ‘Er zou tot nu toe zo’n 5 à 6 procent zijn gerooid. Erg weinig dus het moet nu wel heel snel gaan, wil de vroege export er geen hinder van ondervinden. Helaas valt er deze week echter ook weer veel regen. Doorgaans kan er tot half oktober aan Bangladesh en Pakistan worden geleverd. Misschien dat de levering nog ietsje langer door kan gaan, maar dan is het wel gebeurd.’
De export naar markten als Egypte en Cuba loopt langer door, tot november/ december, maar ook dat kan in de problemen komen. ‘Daar zullen we wel kunnen leveren, maar misschien niet het kwantum wat ze nodig hebben. Dat gevaar is er wel degelijk’, zegt De Geus.

Daarbij is het afwachten hoe de aardappelen de grond uit komen. Keuringsdienst NAK verlaagde tot nu toe 10,2 procent van het areaal dit jaar op bacterieziek. Dat is iets meer dan in de voorgaande twee jaar, maar minder dan in de jaren ervoor. Daarnaast rekenen de exporteurs op rot. De Geus: ‘Er heeft regelmatig water tussen de ruggen gestaan waardoor hier en daar schade is ontstaan.’ Door de wateroverlast zijn er knollen gestikt. Scholtens: ‘Deze percelen worden mogelijk later gerooid zodat de rotte knollen kunnen wegrotten, maar dat levert wel weer vertraging op. Bovendien is er wellicht een langere droogtijd nodig waardoor de export nog eens extra opschuift en we een druk sorteerseizoen krijgen.’ Logistiek gezien nog een hele uitdaging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden