NAK: relatief veel verlagingen

Pootgoedtelers wacht onaangename verrassing

8 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nu bijna de volledige pootgoedoogst achter de planken zit is de NAK volop bezig partijen te bemonsteren. Soms wacht telers een onaangename verrassing. Een behoorlijk groot percentage pootaardappelen heeft namelijk met verlaging te maken. Dit percentage bedraagt  16,4 procent, meldt de keuringsdienst NAK donderdag. Het hoogste in vijf jaar tijd. We zijn verwend, zo zegt de NAK.

16,8

procent

bedraagt het aantal verlagingen in pootgoed klasses

De laatste vier jaar kende een zeer gunstige afsluiting van het seizoen voor pootgoed, waardoor virusbesmettingen weinig voorkwamen. Met een verlagingspercentage van 6,7 procent tijdens de nacontrole was het in 2014 zelfs extreem laag. Momenteel ligt dat niveau tien procent hoger.

De NAK wijt het relatief hoge niveau verlagingen aan een late besmetting in pootgoed. De luizendruk was laat in het seizoen erg hoog. Vooral de perzikbladluis was actief. Pootgoed werd door virusziekte besmet vanuit consumptiegewassen of opslagplanten. Inmiddels was de groei er bij het pootgoed al uit. Een primaire besmetting is alleen op nieuw blad zichtbaar, wat voor telers dus niet merkbaar was. Ze zijn dan ook in voor een verrassing wanneer in de knollen wel besmettingen worden ontdekt.

Het hoge besmettingsniveau heeft niet alleen gevolgen voor de huidige oogst. Selecteurs kunnen aankomend groeiseizoen hun borst natmaken. De laatste jaren zijn ze verwend met schone gewassen. Dat zal in 2016 wel anders zijn, wanneer weer wordt uitgeplant.

De NAK draait  op volle capaciteit om partijen zo snel mogelijk te bemonsteren. Het rooien kwam laat op gang, waardoor het bemonsteren ook vertraging opliep. De monstername is afgelopen week goed op gang gekomen, meldt de NAK. Er zijn nu 2 miljoen knollen bemonsterd. Dit is bijna de helft van het totaal te onderzoeken aantal knollen (4,5 miljoen). Hiervan zijn tot nu toe 1.200.000 knollen, oftewel 66 procent, volgens de NAK onderzocht. 

Tijdens het oogstwerk dachten telers ook niet na bij sorteer- en afleverwerk. Het is moeilijk partijen te vinden die droog genoeg zijn om te kunnen sorteren. Moet een partij snel worden afgeleverd, omdat de exportbestemming in het gedrang komt, dan kent de NAK een versnelde keuringsprocedure. Daar wordt momenteel veel gebruik van gemaakt.

Vorige maand werd nog gevreesd dat de oogst zeer nat zou verlopen, met problemen in de schuur tot gevolg. Onder andere met rot en veel grond. Mooi nazomerweer heeft er echter voor gezorgd dat de oogst op veel plaatsen goed is verlopen. Problemen met teveel grond vallen in de praktijk mee, zo lijkt het.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden