Vergelijking pootgoedpools

Europlant realiseert hoogste poolprijs oogst 2012

8 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Europlant heeft dit jaar de hoogste gemiddelde poolprijs in pootgoed behaald. Daarna volgen Agroplant en HZPC. Dat blijkt uit een vergelijking van Boerenbusiness naar de resultaten van de pootaardappelpools over oogst 2012. 

Nu alle resultaten van de aardappelhandelshuizen bekend zijn, blijkt dat de gemiddelde prijs voor pootgoed bijna een euro lager ligt dan het jaar ervoor. Het gaat om 29 euro over oogst 2012 tegenover 29,95 over oogst 2011. 

Europlant heeft met 30,12 euro per 100 kg de hoogste prijs weten te realiseren. Daarmee kwamen zij als enige boven de 30 euro grens uit. Directeur Jan Janse wijt de goede resultaten aan de populariteit van de verschillende rassen. ‘Wij vermarkten alleen onze eigen rassen. Zodoende proberen we zoveel mogelijk te plannen naar behoefte. Dat stelt ons in staat de productie af te stemmen op de markt. De vraag vanuit Nederland en België paste vorig seizoen goed." Europlant is nagenoeg uitverkocht. 

De hoogste poolprijs wist Europlant te behalen met Jelly. Het ras bracht een herfstprijs op 34 euro. Regina kende een goede vraag vanuit Duitsland, Denemarken en Engeland en kwam op een prijs van 28 euro. "Het is goed te merken dat de rassen die wij op de markt introduceren het goed doen", reageert Janse. Met de nieuwe rassen Ivetta en Ribera, die een brede nematodenresistentie hebben, probeert Europlant een passend pakket aan te bieden. Het bedrijf wil voorzichtig aan groeien. "Elk jaar proberen we er wat hectares bij te plannen." 

Agroplant zat met 29,92 euro nipt onder de 30 euro grens en HZPC-telers beurden 29,51 euro. Vorig jaar voerde HZPC juist de lijst aan. Onderaan de lijst staat de pootaardappelpool van Agrico met een gemiddelde opbrengst over alle maten van 27,61 euro. Schaap Holland en Stet Holland zaten met respectievelijk 28,50 en 28,31 euro ver in de middenmoot.

Klik hier voor een overzicht van alle uitgekomen pootgoedpools.

pootgoedpool oogst 2012.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
jaap 8 Juli 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/pootgoedmarkt/artikel/item/10829884/Europlant-realiseert-hoogste-poolprijs-oogst-2012]Europlant realiseert hoogste poolprijs oogst 2012[/url]
DCA, jullie moeten geen appels met peren vergelijken,
de gepubliceerde prijs van Agrico is S-A over alle maten dus ook incl. bovenmaat, de prijs van HZPC is een E prijs van de potermaten, de prijzen van de andere handelshuizen volgens mij een S-A prijs over de pootgoedmaten.
De conclusie die jullie trekken zou dus wel eens niet de gehele waarheid kunnen weergeven.
Graanui 8 Juli 2013
Jaap heeft gelijk, appels met peren vergelijken gaat niet. Niet om europlant of agroplant maar zij doen nu net of betalen ze alle rassen geweldig maar alleen de rassen met een klein areaal worden boven de 30 cent uitbetaald en de rassen waar een grote uitbreiding in wordt gerealiseerd(dure Sen) Gegevens van agrico en Hzpc zijn veel betrouwbaarder.

Kennis van zake meneer Post!
H? 8 Juli 2013
.
realistisch 8 Juli 2013
Als ik even kijk naar de cijfers op de nak site.

Dan kan ik zien dat er ruim 61HA jelly is aangegeven en er in totaal 25,5 zijn goed gekeurd......

Ik zou het als handelshuis niet durven om te spreken over het ras jelly wat de topper zou zijn in de pers.
Waarvan in de praktijk bijna 60% is afgekeurd!!!

Niks negatiefs over het handelshuis maar wel even reeel blijven!!

even knippen en plakken

http://www.nak.nl/public/upload/2012/Zakelijke%20informatie/Statistieken/Aangegeven%20oppervlakten%20pootaardappelen%202013.pdf
Mels 9 Juli 2013
Realist,dat is toch niet leuk voor de buhne,jij en ik weten waar we kijken moeten en zien en weten dat ook maar als je dit in de vakbladen leest staat t er mooi wel en er is dan goede sier mee te maken.Erger wordt het als er ook nog eens mee moet worden uitgebreid met dat ras en dit afkeur percentage blijft buitenbeeld.
Henk 10 Juli 2013
Dca, stop met deze vergelijkingen want ze hebben totaal geen zin.
Het is vulling voor de website.
Pootgoedpos vallen nagenoeg niet te vergelijken. Punt
Henk 10 Juli 2013
Pootgoedpools bedoel ik vanzelfsprekend
pootgoedteler 10 Juli 2013
Danespo geeft een paar van die rassen waar nooit veel knollen aan gangen, zelfs als ze een topprijs a la 33 cent zouden uitbetalen ben je nog zwaar gerold, je maakt nooit een gemis van een paar tonnen goed door een betere prijs, dan ook nog eens een minder goede spreiding van de maat bij zo een rassen, echt niet leuk voor de pootgoedteler die natuurlijk niet ingelicht wordt van het handelshuis dat dit ras weinig knollen brengt......daar moet hij maar zelf achterkomen!
poterje 23 Juli 2013
Graanui schreef:
Jaap heeft gelijk, appels met peren vergelijken gaat niet. Niet om europlant of agroplant maar zij doen nu net of betalen ze alle rassen geweldig maar alleen de rassen met een klein areaal worden boven de 30 cent uitbetaald en de rassen waar een grote uitbreiding in wordt gerealiseerd(dure Sen) Gegevens van agrico en Hzpc zijn veel betrouwbaarder.

Kennis van zake meneer Post!


Hoezo zijn de gegevens van Agrico en HZPC betrouwbaarder? dat gemiddelde wat zij publiceren is toch ook niet na te rekenen, verhouding A en S bijvoorbeeld? Ik denk dat je op E prijs maat van 28 tot 55 moet vergelijken op prijs en gem financiële opbrengst.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws pootaardappelen

Verlagingspercentage nacontrole is 31 procent

Nieuws pootaardappelen

Pootgoed industrierassen geleverd tot maat 70

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden