Meekijken in systeem NL

Pootgoeddeal met Russen stap dichterbij

10 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met meer transparantie hoopt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw de markt voor pootaardappelen en plantmateriaal naar Rusland weer open te breken. De Russische minister van Landbouw lijkt wel wat voor een bilaterale overeenkomst te voelen. 

Dijksma probeert woensdag en donderdag in Moskou de Russen ervan te overtuigen de boycot op pootaardappelen uit Europa op te heffen. Dat doet zij door de Russische autoriteiten maximale transparantie te bieden. Volgens Trouw mogen zij meekijken in het Nederlandse systeem dat moet voorkomen dat er via aardappelen schadelijke organismen over de grenzen worden verspreid. Ook komen de telefoonnummers van kwekers en boeren op internet te staan om Moskou meer vertrouwen te geven in de Nederlandse markt. 

Hoewel de Russen vorige maand nog geen oren hadden naar een oplossing voor pootaardappelen, lijkt de Russische minister van Landbouw nu wel wat te voelen voor een bilaterale overeenkomst, schrijft het AD. Vergelijkbare afspraken met Rusland zijn er ook over kalfsvlees. 

Dijksma zegt zo snel mogelijk af te willen van de boycot, omdat Nederlandse boeren en exporteurs daardoor hard worden geraakt. Aan de andere kant geven de Russen toe dat Nederlands plantmateriaal bijzonder belangrijk voor hun eigen teelt is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden