30% meer productie

Suikergigant Tereos vestigt bietenrecord

21 Februari 2018 - Niels van der Boom

Tereos, de grootste suikerbietenverwerker van Frankrijk, heeft zijn beste campagne ooit achter de rug. Tijdens de 145 campagnedagen werd ruim 20 miljoen ton bieten verwerkt, een stijging van 30% ten opzichte van de vorige oogst.

Tereos is de grootste speler op de Franse suikermarkt. De 12.000 coöperatieleden verbouwden in 2017 gezamenlijk 215.000 hectare bieten, fors meer dan het gehele Nederlandse areaal. De gemiddelde opbrengst komt uit op 95 ton per hectare en dat is een record. De totale oogst bedraagt ruim 20 miljoen ton, een stijging van 30%.

20

miljoen ton

suikerbieten heeft Tereos verwerkt

Fors investeren
Het bedrijf heeft momenteel 9 fabrieken in Frankrijk. Sinds 2010 investeerde het bedrijf €500 miljoen om het concern zodoende voor te bereiden op deze prestatie in het eerste quotumloze jaar.

Net zoals bij concurrent Cristal Union zet het bedrijf in op de lange bewaring. Op de fabrieken kan daarom meer worden opgeslagen. Een andere ambitie is om flexibeler om te springen met de suiker- en ethanolproductie, zodat beter kan worden geanticipeerd op een volatiele marktsituatie.

Export
In aanloop naar de afgelopen campagne opende Tereos een nieuw logistiek centrum in Escaudœuvres, nabij Cambrai. Vanuit hier wordt 500.000 ton suiker per jaar in containers naar Duinkerken, Antwerpen en Rotterdam vervoerd en wordt een deel verscheept naar voornamelijk naar Afrika.

Eind januari maakte Cristal Union al bekend 30% meer bieten te hebben verwerkt. Dit bedrijf verwerkte in totaal 17 miljoen ton bieten afkomstig van 180.000 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden