Ook in Frankfurt goede stemming

Duitse economische groei trekt weer aan

24 November 2014 - Edin Mujagic

Eindelijk is er goed economisch nieuws uit de eurozone, meer specifiek uit Duitsland. De belangrijke IFO-index is in november gestegen van 103,2 punten naar 104,7 punten. IFO-index geeft aan hoe het bedrijfsleven de economische ontwikkeling ziet en wordt samengesteld op basis van een enquete onder bijna 7000 managers en ondernemers in Duitsland.

Dit was de eerste stijging van die index in een half jaar tijd. De afgelopen zes maanden meldde het IFO Instituut uit München keer op keer een verdere daling. De stijging kan een teken zijn dat de Duitse economie weer sneller gaat draaien, zeker omdat een andere belangrijke graadmeter, de ZEW-index, vorige week behoorlijk is gestegen. ZEW-index meet het vertrouwen onder beleggers en analisten in Duitsland.

In het derde kwartaal van dit jaar groeide de grootste economie van de eurozone met slechts 0,1 procent. Een kwartaal eerder was er zelfs sprake van een lichte krimp. De krimp en de zeer lage groei eerder dit jaar waren te wijten aan sancties van en tegen Rusland, enige afkoeling van de economie van China maar vooral ook doordat de andere grote economieën van de eurozone, Frankrijk en Italië slecht gepresteerd hebben. De eurozone is de belangrijkste markt voor Duitse bedrijven en het is haast onmogelijk dat de Duitse economie zich langdurig kan ontrekken aan de malaise in de rest van de muntunie.

0,1

procent

bedroeg de groei van de Duitse economie in het derde kwartaal

Het zijn vooral de zwakke euro en de sterk gedaalde olieprijs die voor een betere stemming onder Duitse bedrijven, vaak exporteurs, zorgen. Op termijn kunnen die ontwikkelingen de kar echter niet trekken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de olieprijs nog eens met 30 procent daalt en een nóg zwakkere en zeker langdurig zwakke euro is op middellange termijn  juist een nadeel en geen voordeel. Wat de kar wél kan trekken is als de economische situatie in de rest van de eurozone verbetert. Het is dan ook te hopen dat de recente maatregelen van de ECB die kredietverlening aan bedrijven op gang moeten helpen, effect zullen hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

DuitslandECB
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden