Sneeuw bemoeilijkt treinverkeer

Goedkoopste vervoer VS niet beschikbaar door kou

24 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Verenigde Staten beleven de koudste novembermaand in 38 jaar. Enkele dagen geleden lag de temperatuur op of onder 0 graden in ruim 85 procent van het land, exclusief de staten Alaska en Hawaai.

De extreme kou raakt de oogst van bijvoorbeeld maïs, met de opmerking dat het grootste deel al binnen is. Maar dat betekent niet dat er geen gevolgen zijn voor landbouwproducenten uit de agrarische staten Minnesota, Iowa, Wisconsin, Missouri en Illinois.

Een van de gevolgen van de extreme kou is dat het bovenste gedeelte van de rivier Mississippi bevroren is. Een dikke laag ijs ligt er dit jaar een maand later dan normaal. De belangrijke vaarweg voor onder meer landbouwproducten, die via die rivier naar de havenstad New Orleans komen en van daaruit naar de exportmarkten, is daardoor veel eerder dan normaal dicht. Dat deel van de Mississippi was sinds eind jaren zestig niet zo vroeg in het jaar dicht.

85

procent

van het continentale deel van de VS had te maken met een temperatuur van 0 graden of lager

Dit betekent dat veel landbouwproducten op een andere manier naar de eindgebruiker in de VS en daarbuiten moeten komen. Dat leidt tot twee problemen. In de eerste plaats is vervoer per schip veruit de goedkoopste manier. Voor dezelfde hoeveelheid die per schip vervoerd kan worden zijn 15 extra grote treingoederenwagons nodig of 60 grote vrachtwagens. Dit betekent dat voor veel producenten de vervoerkosten aanzienlijk hoger dreigen uit te vallen dan eerder gedacht. In de tweede plaats is er door de hevige sneeuwval sprake van grote vertragingen op het spoor en op de weg.

Naarmate de extreme weersomstandigheden aanhouden in de VS en met name in het Amerikaanse midwest, neemt de kans toe dat de prijzen van landbouwproducten zoals maïs beïnvloed kunnen worden. Het zal interessant zijn de komende dagen de ontwikkeling van de maïsprijs en van het weer in de VS in de gaten te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden