Trend omhoog ingezet?

Olieprijs herstelt van dieptepunt

5 Februari 2016 - Edin Mujagic

Enkele dagen geleden zakte de olieprijs (Brent olie) naar ongeveer 27 dollar per vat. Dat was het laagste niveau in bijna 15 jaar tijd. Daarvandaan begon een klim die de prijs naar circa 35 dollar gebracht heeft.

Is dat het begin van een nieuwe trend, waarbij de olieprijs nu voor de verandering omhoog zal gaan? Veel analisten menen van niet, zij zien het als een tijdelijk herstel waarna de dalende fase zal hervatten.

De recente stijging is niet zomaar gekomen. Een belangrijke drijfveer waren de geruchten dat de olie-exporterende landen verenigd in OPEC en Rusland, de grootste olieproducent en géén lid van de OPEC, samen een productieverlaging bekokstoven.

Het vooruitzicht op aanzienlijk minder aanbod – er werd gesproken van een productieverlaging van 5 procent – met de vraag die ongewijzigd blijft, dreef de olieprijs omhoog.

Het is echter maar de vraag óf de concurrenten zoals OPEC en Rusland echt met elkaar aan het overleggen zijn. En zelfs als het zo is, is het de vraag of er werkelijk iets van een productieverlaging van de grond zou komen.

Immers, het vooruitzicht daarop drijft de prijzen omhoog. Maar dat betekent dat elk olieproducerend land er baat bij heeft zich stiekem niet te houden aan de afspraak. Dat geldt zeker voor Rusland, dat behoorlijke tegenvallers op de begroting kent door de lage olieprijs. Zich niet houden aan de afspraken en dus profiteren van de hogere olieprijs kan ook redelijk makkelijk, het is niet zo dat de OPEC-controleurs de Russische productie kunnen controleren.

Een ander belangrijk olieland, Iran, komt door de afschaffing van de sancties voor het eerst in jaren in de situatie dat het olie kan exporteren. Dat land zit er niet echt op te wachten na jarenlang van de oliemarkt uitgesloten te zijn geweest, zichzelf beperkingen op dat gebied op te leggen.

En dan zijn er nog enkele ontwikkelingen die juist slecht nieuws zijn voor de vraag naar olie in loop van dit jaar. Zo groeit de Amerikaanse economie aanmerkelijk minder hard en ook de economische groei in opkomende landen zoals China – die olie slurpen – valt tegen. De vooruitzichten zijn bovendien niet dat dat snel zal veranderen.

Samen met de recordvoorraden olie in de VS, betekent het bovenstaande dat zelfs bij een productieverlaging de olieprijs niet veel hoeft te stijgen. Immers, de productie zou misschien verlaagd worden, maar hetzelfde lijkt op te gaan voor de vraag naar olie waardoor de verhouding tussen vraag en aanbod niet veel zou veranderen. En de olieprijs dus ook niet.

Als er niets of weinig van de productieverlaging van de grond komt en de wereldeconomie lager blijft groeien dit jaar, iets waar de kans op groot is, dan zou de olieprijs weleens binnenkort rechtsomkeer kunnen maken en weer zakken naar 30 dollar.

Sterker nog, de prijs van het zwarte goud zal volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley later dit jaar richting 26 dollar per vat vallen, wat bijna het laagste niveau zou zijn sinds het begin van deze eeuw.

Nemen we de verwachtingen van een grote groep olie-analisten, dan blijkt de algemene verwachting te zijn dat de olieprijs tot in de laatste maanden van dit jaar rond ca. 30 dollar blijft schommelen om in de laatste maanden van dit jaar onder die grens te zakken om vervolgens pas aan het eind van 2017 op te lopen naar 50 dollar per vat.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden