Vanaf 2021 jaarlijkse controle

EU verscherpt toezicht op bioboer

19 April 2018 - Wouter Baan - 3 reacties

Biologische veehouders en akkerbouwers krijgen vanuit Brussel strenger toezicht op het productieproces. Ook verderop in de keten wordt de controle aangescherpt, zo heeft het Europees Parlement besloten.

Producenten, verwerkers, transporteurs en verkopers van biologisch voedsel worden vanaf 2021 jaarlijks gecontroleerd. Wanneer bijvoorbeeld sporen van gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen, kan de licentie worden ingetrokken. Bij een schone lei wordt de controle verruimd naar 2 jaar. Dit zijn enkele speerpunten in de vernieuwde wetgeving omtrent biologische productie en etikettering. Ruim driekwart van het Europees Parlement heeft hier vandaag mee ingestemd.

Zelfde regels voor biologische import 

Gelijke importstandaarden
Ook biologische producten die door Europese lidstaten worden geïmporteerd, moeten voldoen aan de Europese normen. Voorheen golden soms nog soepelere normen voor de biologische importstroom. Circa de helft van het biologische voedsel komt van buiten de EU. Qua waarde is de biologische markt in de afgelopen 4 jaar verdubbeld naar zo’n €30 miljard. VVD-Europarlementarër Jan Huitema laat weten dat hij het belangrijk vindt dat biologisch daadwerkelijk biologisch is. Dat Europese normen nu ook gelden voor producenten buiten de EU is volgens Huitema een belangrijk element in de nieuwe wetgeving. 

Europese Lidstaten mogen ieder afzonderlijk bepalen om de Brusselse normen verder aan te scherpen. Wanneer een lidstaat daarvoor kiest, mogen biologische producten uit andere lidstaten echter niet worden geweerd. De Europese Commissie beslist in 2025 of de normen binnen de EU alsnog moeten worden gelijkgetrokken.

Zowel gangbaar als biologisch
In de nieuwe wetgeving kunnen de zogeheten gemengde biologische bedrijven blijven bestaan. Dit zijn bedrijven die zowel biologisch als gangbaar produceren; voorwaarde is wel dat de beide productieprocessen strikt gescheiden blijven. Er lag een voorstel van de Europese Commissie om dit te gaan verbieden; dat is nu door het Europees Parlement tegengehouden. 

Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is het een goede zaak dat de gemengde biologische bedrijven kunnen blijven bestaan. "Deze bedrijven zouden anders moeten stoppen door de nieuwe verordening, wat heel raar zou zijn", aldus Schreijer-Pierik. Deze maatregel maakt het volgens de Europarlementariër mogelijk om biologisch te boeren, zonder volledig te hoeven omschakelen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Jpk 20 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10878277/eu-verscherpt-toezicht-op-bioboer][/url]
Biologische landbouw is net zo fraudegevoelig als de ned mestwet
hans 20 April 2018
Met ambtenaren en politici aan het roer wordt alles een papieren werkelijkheid.
Abonnee
info 21 April 2018
Hoe worden de import goederen op hun herkomst gecontroleerd elke bananen boer spuit de wereld aan middelen om maar een zo mooi mogelijk product te kunnen bieden. Er is nergens in de wereld waar zo veel papierwerk word bedacht als hier, wat denk je van het vlees uit die verweggie landen dat daar geen hormonen in zitten ik geloof er niks van . We hebben hier de schoonste voeding van heel de wereld Dus biologisch buiten de eu allemaal boelshit , niet te controleren dus niet betrouwbaar
hans 22 April 2018
Info, je stelt
" elke bananen boer spuit de wereld aan middelen om maar een zo mooi mogelijk product te kunnen bieden. Dus biologisch buiten de eu allemaal boelshit , niet te controleren dus niet betrouwbaar"

Hoe weet je dat?

Buiten de EU zijn door die uitgeknepen boeren de kunstmest en spuitmiddelen toch al bijna onbetaalbaar, waarom blijven vele landen anders steken op bijv. 2 a 3 ton graan per ha?

Juist binnen de EU, waar dus ook conventioneel én biologisch op 1 adres geteeld kunnen worden, en waar de boer "omschakelt" alleen om economische motieven, daar is de betrouwbaarheid van biologisch erg dubieus.

Daarnaast, " We hebben hier de schoonste voeding van heel de wereld", misschien wel, maar ook de gezondste? Na alle onttrekkingen en met alle toevoegingen door de industrieen, alle vermengingen en behandelingen, wat wordt de consument nu eigenlijk verkocht?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden