El Niño bepaalt richting

Stemming is weer terug op suikermarkt

26 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De suikerprijs ging sinds eind september met een kwart omhoog. Deze week hield de opwaartse tendens stand waardoor de termijnmarkten voor suiker naar het hoogste punt in tien maanden tijd stegen.

De prijs van ruwe suiker voor maart tikte in New York 15.78 cent per pond aan. De notering trok zich niets aan van de bevestiging van een grote Braziliaanse suikerrietoogst. Normaal gesproken gaan de molens rond deze periode dicht, maar de molens hebben hun verwerking vanwege het grote aanbod verlengt. Toch zal de oogst niet de boeken ingaan als megagroot, want de suikergehaltes in de gewassen zijn door de neerslag aan de lage kant. Bovendien wordt er veel suiker verwerkt tot bioethanol en dat zorgt voor stemming.

Na jaren van overschotten komend seizoen een tekort

Daarentegen vallen de suikeropbrengsten in Europa en de voormalige Sovjetstaten naar schatting kleiner uit. Zodanig dat mondiaal gezien er na jaren van overschotten voor komend seizoen een tekort wordt verwacht. En dat tekort is volgens Kingsman nog groter dan tot voor kort werd gedacht. De International Sugar Organisation voorspelt een krimp van 1,15 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op een productie van 169 miljoen ton.

ABN Amro berekende dat de wereldwijze consumptiestijging van 2,2 procent het tekort verder doet oplopen in 2016/17 naar 3,5 miljoen ton. De bank heeft daarop zijn prijsverwachting naar boven toe aangepast. Ook speculanten verwachten een hogere prijs. In de afgelopen weken hebben zij voor het eerst in 2015 hun short posities ingeruild voor long posities. Hetgeen een verdere prijsstijging impliceert.

Toch gaat ABN Amro uit van een beperkte prijstoename vanwege het hoge voorraadniveau en de balans in wereld export/import. De belangrijkste factor voor een verdere prijsstijging is de ontwikkeling van een sterke El Niño, waardoor de productie schade op kan lopen en een groter tekort kan ontstaan.

De Franse bank SocGen heeft zich nog minder positief uitgelaten. Zij verwachten dat suiker in ieder geval tot in 2016 moeite zal hebben boven de 15 pond te blijven staan. Dat ligt onder meer aan de hogere exportprognoses van India nadat vorige week een subsidie op suikerriet werd aangekondigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden