Organisaties naar de rechter

POR-regeling wordt definitief niet verlengd

18 Oktober 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De Regeling Ontheffing Productierechten (POR-regeling) wordt per 1 januari 2018 definitief afgeschaft. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken (EZ) op woensdag 18 oktober bekend.

Varkens- en pluimveehouders hebben met de POR-regeling de mogelijkheid om uit te breiden, zonder rechten te kopen. De voorwaarde daarbij is wel dat alle mest, die door de uitbreiding wordt geproduceerd, verwerkt en geëxporteerd moet worden.

Sector heeft het plafond niet overschreden 

Definitief geen verlenging
Op woensdag 18 oktober is er definitief een streep door deze regeling gezet. Daarmee loopt de POR-regeling af op 31 december 2017. Het niet verlengen treft de bedrijven die geïnvesteerd hebben in mestverwerking. In combinatie met het behouden van de varkens- en pluimveerechten is dat, volgens Eric Douma, voorzitter van de POV, onacceptabel.

"De rechten uit de tweede POR-regeling komen hiermee op 31 december 2017 te vervallen. Ook de pluimveerechten uit de eerste POR-openstelling, die ouder zijn dan 10 jaar, komen te vervallen. De overige rechten vervallen 10 jaar na de ingangsdatum", aldus Hugo Bens, portefeuillehouder mest en mineralen van LTO-NOP. "Het afschaffen heeft niets te maken met de milieurandvoorwaarden, maar het gaat om staarten tellen. De sector heeft het fosfaatplafond niet overschreden.

Gang naar de rechter
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) treffen maatregelen om dit besluit aan te vechten. Daarom stappen zij naar de rechter. Het is volgens de belangenbehartigers opvallend dat dit besluit nu, in de laatste dagen waarin het kabinet wordt gevormd, wordt genomen. 

Eerder al besloten 
In het voorjaar heeft Martijn van Dam al aangekondigd dat de Regeling niet verlengd zou gaan worden. Hij heeft toen al wel aangegeven dat hier in het najaar nog een definitief besluit over zou komen. 

De POR-regeling is voor het laatst in 2015 opengesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden