Moskou minder betrouwbaar

Rusland krijgt een nieuwe klap te verwerken

20 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Het wordt voor Rusland en Russische bedrijven nog duurder geld te lenen in het buitenland. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde namelijk de kredietwaardigheid van Moskou. Doorgaans geldt dat een lagere kredietwaardigheid hogere rente betekent op leningen omdat beleggers (iets) meer risico lopen dat de leningen niet (volledig) afbetaald worden. Aangezien Rusland ook een zogehteen negative outlook aan zijn broek heeft gekregen, is de kans op een nieuwe verlaging van de Russische kredietwaardigheid redelijk groot. Negative outlook is namelijk vaak een voorbode daarvan.

Het zijn de fors gedaalde olieprijs en de waardedaling van de Russische roebel die de Russische economie parten spelen. Meer dan de helft van de overheidsinkomsten zijn gerelateerd aan olieverkopen. De hudige lage olieprijs leidt dan ook tot enorme tegenvallers op de Russische begroting.

De roebel is dit jaar met bijna 20 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Dat houdt onder meer in dat de inflatie in het land, die al aan de hoge kant is, verder aangewakkerd wordt. Veel goederen die Rusland invoert, worden namelijk daardoor, in roebels uitgedrukt, duurder.

20

procent

is de roebel in waarde gedaald

De afgelopen weken probeerde Rusland met man en macht de vrije van van de roebel af te stoppen. De centrale bank spendeerde 13 miljard dollar echter zonder dat de val van de roebel gestuit is.

Door de lage olieprijs en de kosten daarvan voor Rusland is het maar de vraag hoe lang Rusland zijn sancties richting de Europese Unie vol kan houden. Zeker als het land volgend jaar in een recessie terecht komt, zoals de analisten van Moody’s verwachten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is, voorlopig, optimistischer en rekent op economische groei van 0,5 procent.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden