Ruiming in Barneveld

Ook vogelgriep H5N8 op bedrijf Kamperveen

22 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De vogelgriep op het pluimveebedrijf in het Overijsselse Kamperveen, is de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat heeft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw, zaterdag bekendgemaakt. Die variant dook eerder op in Ter Aar (Zuid-Holland) en Hekendorp (Utrecht).

Het getroffen bedrijf in Kamperveen fokte vleeskuikenouderdieren. Alle 10.000 kippen zijn geruimd. Ook de naburige eendenhouderij, waar de dieren klinische verschijnselen die passen bij vogelgriep (zoals uitval) vertoonden, is geruimd. Hier is nog niet definitief vastgesteld dat het gaat om H5N8.

In de omgeving worden 32 andere pluimveebedrijven nog onderzocht. De uitkomsten daarvan zijn waarschijnlijk zondagavond bekend.Een vrachtwagen is na een bezoek aan de eendenfokkerij in Kamperveen doorgereden naar een bedrijf in Barneveld. Daar zijn zaterdag 8.000 eenden geruimd. Er is geen verdenking van vogelgriep, maar Dijksma wil geen enkel risico nemen, omdat Barneveld in het hart van de pluimveebranche ligt.

Zes bedrijven zijn inmiddels geruimd. Dijksma noemt dat verschrikkelijk voor de agrarische ondernemers, meldt Nu.nl. 'Families en gezinnen die vaak decennialang aan hun bedrijf hebben gebouwd, zijn in één klap al hun dieren kwijt, met alle emoties van dien. Gemeenschappen leven mee met buren, vrienden en kennissen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden