Nieuw pakket maatregelen

Nederland in vier regio's verdeeld tegen vogelgriep

23 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden, neemt Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw, een nieuw pakket maatregelen. Het landelijk vervoersverbod van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen voor de komende weken. Het landelijke handelsverbod van 72 uur kwam zondagmiddag om 14.00 uur tot een eind.

De afgekondigde zones rondom de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen blijven van kracht. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand, zo meldt het ministerie van Economische Zaken.

Nederland wordt opgedeeld in vier regio’s, waar tussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Deze regio’s zijn zo ingedeeld dat de twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel) elk in een andere regio vallen. Ook is de indeling zo, dat deze twee pluimveerijke gebieden zich in een andere regio bevinden dan de respectievelijk 3 en 10 km gebieden die zijn ingesteld rondom de plekken waar een uitbraak heeft plaatsgevonden (Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen). Zo wordt verspreiding van vogelgriep tegen gegaan.

Het blijft verboden om pluimveemest te vervoeren en om nieuw pluimvee aan te voeren naar bedrijven. Transport van eendagskuikens voor de export mag wel, vanuit schone bedrijven die buiten de 10-kilometerzones rond besmette bedrijven liggen.

Strikt noodzakelijke transporten van pluimvee kunnen ook plaatsvinden, maar per rit mag slechts één pluimveebedrijf worden bezocht. Daarna moeten de transportwagens gereinigd en ontsmet worden. Dijksma wil dat het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven zoveel mogelijk wordt beperkt.

Op het eendenbedrijf in Barneveld waar zaterdag uit voorzorg achthonderd eenden werden geruimd, is geen vogelgriep gevonden. Het bedrijf werd zaterdag geruimd, omdat er een vrachtwagen was langsgeweest bij het eendenbedrijf in Kamperveen waar wel vogelgriep is uitgebroken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden