Brandstoftekort Frankrijk

Le Foll laat Franse boeren op stookolie rijden

27 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Franse regering lijkt de alarmbellen van de agrarische vakbond FNSEA deels serieus te nemen. Nu Frankrijk de negende dag van de stakingen tegen de nieuwe arbeidswet is ingegaan wordt de situatie rondom het brandstoftekort steeds nijpender. Minister Le Foll kent daarom een ontheffing voor boeren toe. Zij mogen gebruik maken van stookolie voor de trekkers in plaats van diesel. 

Het tekort aan brandstof in Frankrijk neemt op de achtste actiedag grote vormen aan. Zo'n 12.000 pompstations staan droog als gevolg van stakingen bij olieraffinaderijen en brandstofopslagen. Voorlopig lijken de acties nog niet voorbij nu ook kerncentrales bij de stakingen betrokken worden. Reden voor de Franse Landbouwminister Le Foll om de boeren, na aandringen van de vakbond, te hulp te schieten.

In een verklaring van het ministerie van Landbouw staat dat het gebruik van stookolie voor de land- en bosbouw per direct ingevoerd wordt. De maatregel is tot en met maandag 30 mei middernacht van kracht. Met deze ontheffing wil de minister voorkomen dat het brandstoftekort ook tot problemen op agrarische bedrijven leidt. Woensdag drong de vakbond er bij de regering op aan de boeren voorrang te geven bij de bevoorrading van brandstof.

Toch lijkt de maatregel van het ministerie een druppel op de gloeiende plaat. De Franse agrarische vakbond vreest dat de acties tot grote problemen zullen leiden. Verse producten als zuivel, vlees, groente en fruit stuiten op vervoersproblemen waardoor de concurrentiepositie van de Franse landbouw in het geding komt. Daarnaast kunnen deze versproducten niet lang bewaard worden, vernietiging ervan zou voor veel bedrijven een grote financiële strop betekenen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Piet 29 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/databank/kalkammonsalpeter/artikel/10869937/Le-Foll-laat-Franse-boeren-op-stookolie-rijden]Le Foll laat Franse boeren op stookolie rijden[/url]
We rijden in belgie altijd op stookolie
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden