van 1 naar 54 zetels

Agrarische partij boekt monsterzege in Litouwen

24 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Litouwse partij Unie van Boerenstand en Groenen (LVZS) heeft een monsterzege geboekt in de parlementsverkiezingen van het Baltische land.

In twee jaar tijd groeide de LVZS van een splinterpartij naar de grootste. De partij van Saulius Skvernelis won in 2014 nog slechts één zetel in het parlement. Maar nu kreeg de agrarische partij echter 54 van de 141 zetels in handen.

De boerenpartij doet het daarmee beter dan de conservatieve Thuisland Unie en de Sociaal Democratische Partij. De unie kreeg 30 zetels, terwijl de sociaal-democraten het moeten doen met 17 zetels.

Ik zal transparant en resoluut zijn.

LVZS heeft vooral veel steun buiten de grote steden van het land. Op het platteland heeft hij nu amper concurrentie. De resultaten kunnen worden gezien als een groot verlies voor premier Algirdas Butkevicius van de Sociaal-Democraten.

De regeringspartij had te maken met een aantal corruptieschandalen en was verantwoordelijk voor impopulaire wetswijzigingen. Veel mensen op het platteland die de vorige keer voor de Sociaal-Democraten stemden, hebben er daarom voor gekozen om voor de landbouwpartij te gaan. LVZS zegt gesprekken voor een coalitie te beginnen met de sociaal-democraten en de conservatieven.

'Wij zullen in de regering transparant zijn, verantwoordelijk en resoluut.' vertelde Skvernelis​ na zijn overwinning op de Litouwse tv. Hij benadrukte verder er voor alle Litouwers te willen zijn na de vraag of hij het nu alleen voor de boeren gaat opnemen.

Litouwen is een van de weinige landen met een echt agrarische partij. Nederand kende ooit de Boerenpartij onder leiding van Hendrik Koekoek die in de jaren zestig en zeventig enkele zetels in de Tweede Kamer had. De partij viel begin jaren tachtig uiteen na een scheuring binnen de achterban.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Rabo 24 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10872028/Agrarische-partij-boekt-monsterzege-in-Litouwen]Agrarische partij boekt monsterzege in Litouwen[/url]
Ben er geweest. De tijd die ze hier mee maakte rond 60/70 jaren van mechanisatie en de afzet die er bij hoort hebben ze daar nu. je komt daar om de km. Een bord tegen van de projecten betaalt door de eu
Bert 24 Oktober 2016
De boerenpartij van Koekoek was eigenlijk helemaal geen agrarische partij, maar een extreemrechts partijtje wat zich voordeed als boeren omdat dat er beter uitzag dan kale koppen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden