Inside: Voermarkt

'Het is zoeken naar percelen slechte maïs'

22 Augustus 2017 - Erik Colenbrander

Vorig jaar was het precies andersom in grote delen van Zuid- en Oost-Nederland. Dit jaar komt er een record hoge opbrengst op de meeste kuilplaten, tenzij de oogst in het water valt. Het opgeklaarde weer zorgt ervoor dat de handel kan losbarsten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dankzij het zomerse weer gaat het afrijpingsproces snel beginnen. Volgens Jos Groot Koerkamp van kweekbedrijf Limagrain is gemiddeld 20 ton drogestof per hectare goed haalbaar. Lokale uitzonderingen, zoals in Zuidwest-Nederland, daargelaten.

Vroege oogst komt niet slecht uit

De oogst van maïs zal begin september, ongeveer 1 week eerder dan normaal, worden gestart. Althans, dat verwacht Groot Koerkamp. Dat is te danken aan het vroege bloeitijdstip, want die is 10 tot 14 dagen eerder dan normaal. Dit vanwege de uitzonderlijk warme en zonnige maand juni. Een vroege oogst zou niet slecht uitkomen, want de maïsvoorraad begint hier en daar op te raken. De droge maïs van vorig jaar wordt sneller opgevoerd dan normaal.

Kwaliteit is belangrijk
Meer dan ooit komt de nadruk tijdens de oogst op de kwaliteit te liggen. Als de afrijping op gang komt, kan het drogestofpercentage wekelijks met enkele procenten stijgen. Zeker bij extreem zonnig en warm nazomerweer, zoals vorig jaar. Te droge maïs veroorzaakt broei. Drogere maïs heeft als voordeel dat het zetmeelgehalte stijgt. Dit past goed bij de snel verteerbare voorjaarskuilen.

Niet alleen het drogestofgehalte en het percentage zetmeel spelen een rol bij het bepalen van de voederwaarde en het oogsttijdstip, maar ook de structuurwaarde van de maïs krijgt steeds meer aandacht. Dit is zo sinds hakselaarfabrikant Claas in Nederland het gepatenteerde Shredlage procedé introduceerde, dat zorgt voor een langer gehakseld en intensiever gekneusde korrel. 

Meer maïs als CCM aanbieden

Niet veel meer dan €45 tot €50 per ton
De nieuwe oogst snijmais zal waarschijnlijk niet veel meer dan €45 tot €50 per ton gaan kosten, afhankelijk van de kwaliteit. Bij een dergelijk laag prijsniveau zouden telers ervoor kunnen kiezen om meer maïs te laten staan en het als CCM te koop aan te bieden. Zeker in de landen om ons heen. Want de snoeihete zomer in Zuid- en Oost-Europa heeft de maïsoogst in de belangrijkste teeltgebieden voor korrelmaïs aangetast, al heeft de JRC MARS-gewasmonitoring van de Europese Unie de oogstprognose voor korrelmaïs weer enigszins naar boven aangepast. 

Snijmaïs laten staan om geoogst te worden als CCM of korrelmaïs vereist wel een goede stengelrot tolerantie. Hierin bestaan grote rasverschillen. Overigens bevindt de prijs van korrelmaïs zich ook op een zeer laag niveau. Vorige week is de Europese Unie gestart met importheffingen, om verdere prijsdaling tegen te gaan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden