Inside: Varkensmarkt

Stilte voor de storm op varkensmarkt?

20 Oktober 2017 - Wouter Baan

De varkensmarkt is nagenoeg ongeschonden de week doorgekomen. Is dit een teken van stilte voor de storm?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Even was er begin deze week twijfel of de Duitse varkensprijs onveranderd zou blijven. De rust keerde echter terug toen de €1,50 per kilo opnieuw op de borden verscheen. Dat de neerwaartse druk toch nog wat naijlt, bewees de Internetbeurs. Die ging vrijdag met €0,01 terug tot €1,54 per kilo. Serieuze koopinteresse was niet te ontdekken. Slechts 6 van de 11 partijen werden verhandeld.

De Duitse markt ligt er ten opzichte van de Nederlandse minder positief bij. De afzet in eigen land loopt minder goed dan men graag zou zien, waardoor er moet worden uitgeweken naar buitenlandse markten (o.a. China). En dat zijn over het algemeen niet de markten waar de financiële kers op de taart kan worden gehaald. Per saldo ontstaat daardoor minder vraag naar varkens uit het buitenland, waardoor het varkensaanbod op de Nederlandse markt aan de forse kant blijft. Het houdt allemaal niet over. De slachtcijfers, die wekelijks ruim uitpakken, zijn hier een bewijs van. Voor volgende week hebben de meeste handelaren de afzet redelijk op orde.

Duitse markt laat zich slecht peilen 

Wederom oponthoud in Duitsland
Op korte termijn is het niet waarschijnlijk dat de markt een stap kan maken. Over 2 weken, op woensdag 1 november, valt er in Duitsland een slachtdag uit vanwege ‘Allerheiligen’. Dit geeft nu al een remmend effect.

Aangezien slachterijen in de afgelopen weken hun moment hebben gepakt, mag in alle redelijkheid worden verwacht dat de markt voorlopig stabiel blijft. De wisselkoersen geven geen aanleiding voor een verbeterende of verslechterende exportpositie. Desondanks durft menigeen zijn geld niet op Duitsland te zetten. Sommige slachterijen laten zich slecht peilen.

Per saldo wordt verwacht dat de markt, in het restant van oktober, zich prepareert op de novembermaand. Wat die gaat brengen, is lastig te voorspellen. Handelaren die dicht op de Duitse markt zitten, zijn niet zeker of de €1,50 dan ook nog de bodem vormt. Daartegenover staat dat de Kerstproductie meestal wel wat opleving teweegbrengt. De markt kan daarom 2 kanten opgaan. Het ‘momentum’ bepaalt de richting is de verwachting.

Beursprijs onveranderd
Voor volgende week blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op €1,41 per kilo. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €1,11 per kilo. Op de vleesmarkt zijn nagenoeg geen mutaties te bespeuren, of het zouden al de hammen en de nekken moeten zijn die met een lichte min worden verhandeld.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden