Aanbod veel hoger dan vraag

Olielanden houden prijsdaling niet tegen

28 November 2014 - Edin Mujagic

De prijs van een vat olie (Brent) daalde gisteren naar 71,40 dollar nadat bekend werd dat de olie-exporerende landen verenigd in OPEC hun productie niet gaan verlagen.

Sommige OPEC-landen, zoals Venezuela, pleitten voor een verlaging van de productie. Daardoor zou het aanbod van olie op de markt dalen en de prijs stijgen. De olieprijs is in de afgelopen maanden met bijna 40 procent gezakt omdat het aanbod veel hoger is dan de vraag ernaar.

Aangezien de vraag niet veel zal toenemen doordat de economische groei in een groot deel van de wereld er óf niet is (Japan), nauwelijks zichtbaar (eurozone) of afneemt (China), kan de olieprijs alleen maar stijgen als er minder aanbod komt.

Het pleidooi van Venezuela, dat net als Rusland enorm veel pijn lijdt door de goedkope olie, en sommige andere leden was echter aan dovemansoren gericht. Onder aanvoering van Saoedi-Arabië, veruit de grootste olieproducent binnen OPEC, besloot de vereniging de productie ongewijzigd te houden.

71,4

dollar

kost een vat olie waar dat enkele maanden geleden ruim 100 dollar is geweest

De kans is nu zeer groot dat de inflatie de komende maanden in bijvoorbeeld de eurozone onder neerwaartse druk kan komen en dat de economen van de Europese Centrale Bank (ECB) hun inflatieverwachtingen voor 2015 zullen verlagen. Beide maken de kans op nieuwe maatregelen van de ECB om de economie aan te jagen, groter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden