Concurrentie in geding

Deal Bayer en Monsanto op losse schroeven

22 Augustus 2017 - Clarisse van der Woude

Voorlopig gaat de deal tussen Bayer en Monsanto nog niet door. De mededingingsautoriteit van de Europese Commissie vreest dat de concurrentie verdwijnt bij gewasbeschermingsmiddelen tegen onkruiden en op het gebied van middelen die resistent zijn tegen bepaalde producten.

Het Duitse chemiebedrijf Bayer wil het Amerikaanse Monsanto voor €60 miljard overnemen. Beide bedrijven hebben al concessies gedaan om aan de bezwaren tegemoet te komen, maar die worden door de mededingingsautoriteit in Brussel als onvoldoende beoordeeld, zo meldt de commissie dinsdag 22 augustus.

Europa wil zeker stellen dat er echte concurrentie is

Roundup
Met een overname zou het grootste zaden- en bestrijdingsmiddelenbedrijf ter wereld ontstaan. De activiteiten van de 2 concerns overlappen op meerdere fronten. Zo biedt Bayer een van de weinige alternatieven voor Monsanto's Roundup.

Concurrerende prijzen
Verkennend onderzoek wijst uit dat de transactie kan leiden tot hogere prijzen en minder keuze, kwaliteit en innovatie. Europa wil zeker weten dat er concurrentie is, zodat boeren toegang hebben tot innovatieve producten, betere kwaliteit en producten kunnen kopen tegen concurrerende prijzen.

Impact van fusie op landbouwdata
Opvallend is dat ook de gevolgen op digitaal gebied nader worden bekeken. De bundeling  van deze data brengt boeren mogelijk in een afhankelijkheidsrelatie. De Commissie gaat nu een diepgaand onderzoek doen en komt uiterlijk 8 januari 2018 met een besluit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden