Rabobank doet aanbeveling

Welke gevolgen heeft fipronilschandaal?

23 Augustus 2017 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De Tweede Kamer gaat donderdag 24 augustus debatteren over de fipronilcrisis. Maar wat zijn de gevolgen van de fipronilcrisis op de korte en de lange termijn? De Rabobank schetst een aantal situaties.

Eind juli werden tientallen pluimveebedrijven op slot gezegd, omdat er fipronil zou zijn aangetroffen in de eieren. We zijn nu een paar weken later en ondertussen zijn er miljoenen eieren vernietigd en haalden de supermarkten de eieren uit de schappen. Echter, duidelijkheid over de gevolgen was er tot nu toe nog niet. 

Impact per bedrijf verschilt behoorlijk

Gevolgen op de korte termijn onduidelijk
Volgens de Rabobank zijn de gevolgen voor de sector nog niet helemaal inzichtelijk. Daarbij verschilt ook de impact per bedrijf behoorlijk. Wel blijkt dat de meeste bedrijven de klap nu nog zelf kunnen opvangen, omdat zij nog genoeg financiële middelen hebben of omdat zij hun pluimveebedrijf combineren met een andere agrarische tak.

Echter, dat neemt niet weg dat er ook bedrijven zijn die het financieel niet aankunnen. Dat betekent dat er een aantal bedrijven gedwongen zullen moeten of willen staken. Rabobank wil dit voorkomen door afspraken te maken over uitstel van aflossingen of het verlenen van een overbruggingskrediet. Ook andere banken willen daarin ondersteunen. 

Periode van onzekerheid van belang
De gevolgen voor de lange termijn hangen voornamelijk af van de periode van onzekerheid. Hoe langer die periode is, hoe groter de gevolgen op de langere termijn zullen zijn. Dit komt bijvoorbeeld terug in de gevolgen van een lege stal. Een lege stal levert een ondernemer niets op. Hoe langer die stal leegstaat, hoe groter het verlies voor de ondernemer.

Ook zijn de pluimveehouders bang dat hun leghennen vroegtijdig moeten worden gedood. De hoop is er uiteraard op gevestigd dat de kippen door ruien fipronil-vrij worden, maar als dat niet lukt dat blijft alleen vroegtijdig doden over. Dat zou een flinke kostenpost zijn voor de ondernemer, omdat de stal in eerste instantie leeg komt te staan en er vervolgens nieuwe leghennen moeten worden aangekocht.

Een derde gevolg voor de lange termijn is een stijging van de eierprijs. Dat zorgt ervoor dat andere delen van Europa de productie opvoeren. Tegen de tijd dat de Nederlandse bedrijven weer volop kunnen produceren, zal de eierprijs net zo hard weer dalen. 

Prijsdaling is een groot gevaar

Afzet komt in gevaar
Een ander groot gevolg is dat de afzet van Nederlandse eieren in gevaar komt. Als het consumentenvertrouwen in (vooral) Duitsland niet snel herstelt, dan moet er een alternatieve afzet gevonden worden. Momenteel worden er 5 miljard eieren naar Duitsland geëxporteerd. En hoe langer het duurt voordat Nederland weer eieren mag leveren, hoe groter de kans is dat andere landen van deze markten kunnen benutten. In een later stadium moeten die markten tegen lagere prijzen weer terugveroverd worden.

Het is dus vooral de onduidelijkheid die ervoor zorgt dat de schade onder de getroffen pluimveebedrijven verder oploopt. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat de impact op de sector toeneemt en er meer bedrijven in de problemen komen. 

Er moet snel duidelijkheid komen
Het is, volgens de Rabobank, belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Alle partijen in de pluimveesector hebben daar behoefte aan, want elke dag zonder duidelijkheid kost de sector behoorlijk wat geld.

De oplossing is volgens de Rabobank dat de fipronilcrisis in de gehele EU op dezelfde manier wordt behandeld. Hierbij is het vooral belangrijk dat de Europese wet- en regelgeving op dezelfde manier wordt toegepast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
piet 23 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10875640/welke-gevolgen-heeft-fipronilschandaal][/url]
hoe snel kan de RABO bank veranderen van inzicht op 17 augustus werd nog gemeld dat de schade wel meeviel nu spreken ze van meerdere faillissementen. Geef de getroffen boeren maar tijdelijk leningen van 0 %
Dan doe je als bank iets
tinus 23 Augustus 2017
idd piet de spijker op zn kop...wat een onnozele reactie hebben we v rabotopman gelezen...die man wist echt niet waar die het over had...zelfs vrijgegeven bedrijven kunnen eieren niet eens kwijt omdat retail hele bedrijf als besmet ziet....bovendien zal ruien ws niet helpen.....snel excuus aanbieden moet die topman...of zou het een toBman zijn?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden