Countus Akkerbouwindex

Lage markt drukt teler in overlevingsstand

11 December 2017 - Clarisse van der Woude

De Countus Akkerbouwindex zakte in de maand november door de grens van 60 punten. Daarmee behaalt de index het laagste niveau in ruim 10 jaar tijd.

Met een gemiddeld cijfer van 59.5 punten is het aantal indexpunten onder de grens van 60 punten gezakt. In week 47 werd het laagste niveau aangetikt: 58.30 punten. Dat is nog minder dan in week 34, toen de akkerbouwprijzen ook al belabberd waren. Vrijwel alle gewassen die meegeteld worden in de index, staan er slecht voor en dat is in november nog een tikje verergerd.

Index op laagste niveau in ruim 10 jaar tijd

Prijsverloop aardappelen en uien
Zo zakten fritesaardappelen op de termijnmarkt verder naar beneden. Begon oktober nog op een niveau €7 per 100 kilo. Bij de start van november is er bijna €2 af. Midden november lag de prijs op €4,50 per 100 kilo, later steeg deze weer naar €5. De uien lieten een ander verloop zien. Medio oktober liep de beursprijs op van €5 naar €6,50 per 100 kilo, maar daalde eind november weer naar €5,25 per 100 kilo.

De prijs van voertarwe blijft boven de €170 per ton, terwijl dat in pootaardappelen niet lukt. Daar ligt de prijs eind september tot medio november op eenzelfde niveau, maar moet tweede helft november toch een stapje terug doen. Kortweg sobere gewasprijzen dus, die akkerbouwers in de overlevingsmodus drukt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden