Schade nog onbekend

Vorst brengt aardappelen en bieten in gevaar

16 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Met de stevige nachtvorst van afgelopen nacht zijn het vooral de fruittelers die vrezen voor hun oogst. Op het eerste gezicht lijken de gevolgen voor de akkerbouw mee te vallen. Vooral vroege aardappelen, die nu net boven staan, kunnen geen vorst hebben. Ook net bovenkomende suikerbieten zijn gevoelig.

In Volkel daalde het kwik tot -7,2 aan de grond, schrijft Weeronline. Nog nooit eerder werd zo’n lage temperatuur gemeten in die plaats. Heel het zuidoosten van Nederland had met matige nachtvorst te maken. Op anderhalve meter hoogte vroor het op veel plaatsen licht. In De Bilt werd het 0,9 graden. Alleen in Vlissingen en Lauwersoog bleef te temperatuur boven nul.

Gewassen als suikerbieten of aardappelen, die net boven zijn gekomen, kunnen geen vorst hebben. Staan de bietenplantjes volledig  boven dan kunnen ze wel wat vorst hebben. Geert-Jan van Roessel, van DLV Plant, is gewasvoorlichter voor de regio zuidoost. ‘In mijn regio staan enkele percelen vroege aardappelen net boven. Hiervoor is de vorst slecht nieuws’, zegt hij. ‘We moeten afwachten wat voor gevolgen de vorst heeft gehad, maar het kan goed dat het blad is afgevroren. De plant blijft wel in leven maar moet opnieuw beginnen.’

Voor de suikerbieten is Van Roessel minder huiverig. ‘De suikerbieten staan over het algemeen goed boven. Ze kunnen dan wel wat vorst hebben. Ook bij conservengewassen als erwten verwacht ik geen problemen. Die kunnen wel tegen een stootje.’ Het zuidoosten zaaide zijn suikerbieten dit jaar vroeg, waardoor de meeste nu al goed zijn ontwikkeld. Naar verwachting zal de vorstschade daarom meevallen.

‘Boeren die gewacht hebben op regen, en daarom laat gezaaid hebben, moeten hun percelen goed in de gaten houden’, zegt Noud van Swaaij, van het IRS. ‘Als het bietenplantje bezig is uit de grond te komen is hij het meest gevoelig. Vorst kan dan funest zijn. Staan ze eenmaal boven dan is de kans op schade minder groot.’ Van Swaaij raadt telers desalniettemin aan de bietenpercelen te controleren. ‘Over enkele dagen zie je pas of de vorst schade heeft aangebracht. Het blad wordt dan zwart.’ Voor schieters is hij niet bang. ‘Hiervoor moet de maximumtemperatuur voor een langere periode beneden de 12 graden liggen. Die twee dagen met nachtvorst zijn te kort.’

Volgens de weersverwachtingen kan het aankomende nacht ook nog op een aantal plekken gaan vriezen aan de grond. De minimumtemperatuur komt echter niet verder dan -3 graden. In combinatie met de warme dagtemperaturen richt die vorst waarschijnlijk geen schade aanr. Fruittelers blijven desondanks op hun hoede.

nachtvorst suikerbieten vorst schade
Bijna overal in Nederland dook afgelopen nacht het kwik onder nul, op grondniveau. Ook bij akkerbouwer Mark de Lijster in "s-Gravendeel was dat het geval. Omdat de suikerbieten op veel plekken al goed boven staan wordt verwacht dat de schade mee zal vallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden