Tegenbod waarschijnlijk

Singapore en Japan ook in de strijd om Nutreco

24 Oktober 2014 - Edin Mujagic

SHV Holdings heeft inmiddels iets meer dan 12 procent van de aandelen van diervoeder Nutreco in handen. Het Nederlandse familiebedrijf kondigde eind vorige week Nutreco te willen inlijven en bood 40 euro per aandeel.

Tenzij SHV Holdings zijn bod op Nutreco echter flink verhoogt, zal de geplande overname mislukken. Twee aandeelhouders die samen 17,5 procent van Nutreco bezitten, zijn niet van plan hun aandelen voor 40 euro per stuk te verkopen. Pas als SHV Holdings 95 procent van alle aandelen heeft, is de overname geslaagd.

Verschillende analisten menen dat pensioenuitvoerder APG en verzekeraar Nationale Nederlanden, twee grote aandeelhouders, gelijk hebben als ze zeggen dat 40 euro per aandeel te weinig is. Analisten houden er rekening mee dat een ander bedrijf, of een consortium van bedrijven, een tegenbod zullen doen.

50

euro

kan een aandeel Nutreco waard worden door de strijd om het bedrijf 

Als mogelijke bieders worden het Amerikaanse Cargill genoemd, al dan niet in combinatie met het Nederlandse chemiebedrijf DSM. DSM produceert onder meer bio-ethanos uit maïskolven en stengels die overblijven na de oogst. Het Singaporese Temasek en het Japanse bedrijf Mitsubishi zouden ook iets zien in Nutreco. Temasek is een investeringsfonds van de Singaporese overheid met circa 150 miljard euro onder beheer. Het bedrijf heeft belangen in bedrijven in zeer veel sectoren. Zo heeft Temasek bijna 5 procent belang in de verzekeraar Nationale Nederlanden. Mitsubishi, vooral bekend als een automerk, is echter ook een groot chemisch bedrijf, het grootste van Japan zelfs. Tevens is de banktak van Mitsubishi de grootste Japanse bank.

Al met al is de verwachting dat de enorme stijging van de aandelenkoers van Nutreco – één aandeel kost nu 39,90 euro waar dat eind vorige week nog iets meer dan 27 euro was – nog niet voorbij is en dat de prijs kan oplopen naar 50 euro per stuk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Nutrecoshv
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden