Economisch belang groot

Oostenrijk: 'nein' tegen nieuwe sancties Rusland

6 November 2014 - Edin Mujagic

Angela Merkel, de Duitse Bundeskanzler, wil de sancties tegen Rusland aanscherpen. Het probleem is dat sommige andere landen van de Europese Unie daar niets voor voelen. Zoals Oostenrijk.

Het Alpenland, traditioneel juist een loyale bondgenoot van Duitsland in EU-zaken, zegt via gesprekken met Rusland problemen te willen oplossen in plaats van de weg van strengere sancties te bewandelen.

Dat Oostenrijk zich zo opstelt, heeft wel een duidelijke reden: economie. Veel Oostenrijkse bedrijven zijn voor hun omzet en winst afhankelijk van Rusland en Centraal- en Oost-Europa. De Oostenrijkse Reiffeisen Bank bijvoorbeeld behaalt een groot deel van de winst in Rusland. Oostenrijk heeft traditioneel goede banden met Rusland. Tijdens de Koude Oorlog was Oostenrijk bijvoorbeeld neutraal. Het land is zelfs tot op de dag van vandaag geen lid van de NAVO.

Door die lange en goede economische relatie met Rusland lijdt de Oostenrijkse economie dan ook relatief veel onder de sancties van en tegen Rusland. Zo is de werkloosheid in het land sinds de spanningen tussen de EU en Rusland en sinds de sancties zijn ingesteld, duidelijk opgelopen.

Wat ongetwijfeld ook een belangrijke rol speelt, is de afhankelijkheid van het Russische gas. Zoals eerder uitvoerig behandeld, zijn veel EU-landen voor een groot deel daarvan afhankelijk. Van al het gas dat Oostenrijk jaarlijks verbruikt, komt tussen 60 en 80 procent uit Rusland vandaan. Met de winter op komst, speelt die afhankelijkheid door de Oostenrijkse hoofden. Als de EU sancties tegen Rusland zou aanscherpen, zou Oostenrijk minder gas kunnen krijgen met alle gevolgen van dien. Voor de Nederlandse agrarische sector zou het aanscherpen van de sancties tegen Rusland ook slecht zijn, zeker als Rusland hetzelfde zou doen richting de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden