Banken melden rode cijfers

Financiële instabiliteit dreigt in Rusland

26 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dat veel Russische bedrijven erg veel last van de sancties van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben, daarover hebben we vaak geschreven hier op Boerenbusiness.nl Net als over het feit dat de banken relatief hard worden geraakt. Zij kunnen niet meer geld lenen in het Westen en door de verslechterende economie in Rusland kunnen steeds meer mensen en bedrijven geen aflossingen op hun leningen betalen.

Inmiddels is het duidelijk geworden om hoeveel schade het gaat. Onlangs maakte VTB Bank, de op één na grootste Russische bank, zijn resultaten voor het derde kwartaal bekend. Vóór de publicatie waren de verwachtingen zeer slecht. De winst zou volgens analisten met maar liefst 84 procent dalen. De winst bleek echter 98 procent lager te zijn.

Vergeleken daarmee zijn de cijfers van Sberbank, de grootste Russische bank, nog goed te noemen. Daar bedroeg de winstdaling in het derde kwartaal ‘slechts’ 24 procent. Beide banken hebben veel reserveringen gemaakt voor leningen die niet terugbetaald zullen worden, waardoor de winst gedrukt wordt.

Dit betekent dat als de sancties binnen afzienbare tijd afgeschaft worden, de Russische banken geen langdurige schade zullen lijden. Maar houden de sancties nog lang aan, dan zijn aanhoudende verliezen juist te verwachten. Dat is iets wat financiële instabiliteit in Rusland kan veroorzaken wat op zijn beurt wél langdurige economische tot gevolg zou hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

BankenRusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden