Ondanks lagere kosten

Rendac wil tarieven 17,5 procent verhogen in 2015

16 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel destructiebedrijf Rendac er in 2014 in is geslaagd de verwerkingskosten te verlagen, heeft het bedrijf een voorstel ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken om de tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers in 2015 met gemiddeld 17,5 procent te verhogen.

De tarieven voor het ophalen, verwerken en vernietigen van kadavers bestaan uit twee componenten. Het eerste component is het stoptarief, wat de kosten voor het ophalen van kadavers betreft. Deze kosten dalen in 2015 naar verwachting met 0,3 procent.

Ook het tarief per dier, wat het tweede component is en uit de verwerkingskosten en de verkoopopbrengsten bestaat, daalt in 2015. Rendac verwacht dat de kosten voor het verwerken van dierlijk restmateriaal tot diermeel en dierlijk vet in 2015 met 1,6 procent dalen.

25

procent

dalen de verkoopopbrengsten in 2015

Dat Rendac, ondanks de lichte kostendalingen toch een voorstel heeft ingediend om de tarieven met 17,5 procent te verhogen, is het gevolg van fors lagere opbrengsten uit de verkoop van eindproducten die worden gebruikt als alternatieve energiebron. De prijzen voor de eindproducten fluctueren omdat ze worden bepaald door de vraag en het aanbod op de wereldmark en door alternatieve afzetmogelijkheden. Nadat de verkoopopbrengsten de afgelopen jaren historisch hoog waren, daalde ze in de tweede helft van 2014. In vergelijking met 2014 dalen deze tarieven in 2015 naar verwachting met 25 procent.

Om de lagere opbrengsten te compenseren, heeft Rendac een voorstel ingediend de tarieven voor het ophalen en het verwerken van kadavers dus met 17,5 procent te verhogen. De stijging van de totale destructielasten varieert voor de verschillende afnemers tussen de twee en 24 procent. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden