Nieuwe regering, nieuw beleid

Griekse bom onder EU-sancties tegen Rusland

28 Januari 2015 - Edin Mujagic

De uitslag van de recente verkiezingen in Griekenland heeft niet alleen economische maar ook politieke gevolgen. Die dan weer de economie kunnen beïnvloeden , zoals bijvoorbeeld de internationale handel van de EU. Hoe zit dat?

Griekenland heeft sinds zondag een nieuwe regering, met als grootste partij de linkse Syriza (die partij heeft op een haar na geen absolute meerderheid in het Griekse parlement behaald). Een van de eerste acties van de nieuwe regering was om de verklaring van de EU over sancties tegen Rusland voor nietig te verklaren, meldt website Euractive.

De EU gaf gisteren een verklaring uit waarin te lezen viel dat alle 28 EU-lidstaten van mening zijn dat Rusland verantwoordelijk is voor de raketaanval op de Oekraïense stad Mariupol. Daarbij kwamen 30 mensen om het leven. De EU riep in die verklaring de ministers van buitenlandse zaken van de EU-landen om nieuwe sancties tegen Rusland te overwegen. 

Athene zegt nu in een eigen verklaring dat ‘Griekenland die verklaring niet onderschrijft’. Aangezien sancties unanimiteit vereisen, betekent dit in feite dat de EU geen nieuwe sancties zal kunnen instellen tegen Rusland. Zoals we eerder gemeld hebben op Boerenbusiness, stribbelen ook Oostenrijk, Hongarije en Slowakije tegen scherpe taal richting Rusland.

Voor verlengen van sancties richting Rusland en nieuwe sancties is unanimiteit vereist in de Europese Unie.

De nieuwe Griekse minister-president Tsipras had zijn eerste ontmoeting als minister-president met de Russische ambassadeur in Athene, slechts enkele uren nadat hij beëdigd werd als minister-president. Enkele maanden geleden bezocht Tsipras Moskou waar hij een ontmoeting had met onder meer de Russische premier. Ook was Tsipras tegen de EU-sancties richting Rusland, steunde hij de onafhankelijkheidsreferendum op schiereiland Krim en noemde hij sommige leden van de nieuwe, pro-EU regering van Oekraïne ‘neonazi’s’. De parlementsleden van Syriza in het Europees Parlement stemden in het verleden tegen elke anti-Russische resolutie in het parlement in Brussel.

Deze opstelling van Athene betekent niet alleen dat nieuwe sancties van de EU tegen Rusland onwaarschijnlijk zijn, het kan zelfs betekenen dat het verlengen van de al bestaande sancties lastig zal worden. Die moeten na elk jaar verlengd worden en daarvoor is namelijk unanimiteit van alle EU-lidstaten vereist. Unanimiteit lijkt met deze Griekse opstelling heel ver weg. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden